Контролът е ключът към борбата с отпадъците. Това заяви в NOVA председателят на Екокомисията в Народното събрание Ивелина Василева.

След серията сигнали за складирането и изгарянето на тонове отпадъци, без ясен произход и без надлежно разрешение, на дневен ред е поправка в закона, която да спре нарушенията и страховете, че България се превръща в сметище.

Връщаме на Италия още 54 контейнера с незаконен боклук

"Контролът е ключов в този сектор и е факт, че беше отслабен. Това е причината, поради която станахме свидетели на случаи, при които беше установен нерегламентиран внос на отпадъци. Започна връщането на контейнерите към италианската страна, какъвто е произходът им. А що се отнася до изгарянето на отпадъка - бяха предприети действия за спирането на инсталация, където беше установено, че работи без да бъдат инсталирани съоръженията", каза Василева.

Бившият ресорен министър коментира и акцията от миналата седмица в ТЕЦ "Бобов дол".

Гешев в Бобов дол: Всяка вечер ще проверяваме какво се гори в ТЕЦ-а (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Поставено е изискване към оператора да приведе в съответствие инсталацията си и тогава ще бъде въведена в експлоатация. Заложихме на изискването всички инвестиционни намерения, които предвиждат изгарянето на отпадъците да подлежат на най-тежката процедура по екологичното законодателство. Целта е да засилим превантивния контрол", каза още тя.

Председателят на Екокомисията в НС смята, че въпросите, касаещи природната среда, имат надпартиен характер.

"Те са свързани с живота и здравето на хората. Всички трябва да работим заедно, затова да гарантираме свеждането на тези рискове до минимум. Надявам се на подкрепата и на предложението и на колегите от опозицията, защото се цели засилване на контрола. Иска ми се и подкрепа от бизнеса, защото е стандартна процедура по екологичното законодателство. Бизнесът трябва да гарантира недопускането на нарушения", заяви Василева.

Столичният инспекторат извършва постоянни проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

Тя сподели и че оценява усилията на екоминистерството да работят върху подобряването на контрола. "Това е начинът да се справим с проблемите."
NOVA