Прокуратурата разпита бизнесмена Иван Ангелов. Почти три часа той е отговарял на въпроси по повод твърденията на земевладелеца Светослав Илчовски пред временната парламентарна комисия за ревизия. Ангелов беше извикан във връзка със сигнал на гражданско движение "БОЕЦ".

Адвокат Менко Менков заяви пред медиите, че Ангелов е предложил на прокурора по проверката заедно с Илчовски да се явят на детектор на лъжата. Той обясни, че това не е процесуален способ, но по думите му означава, че Ангелов казва истината. Прокурорът не е казал дали е съгласен.

Иван Ангелов Менко Менков
Георги Димитров

Ангелов е оставил в прокуратурата документи във връзка с търговия със зърнени култури. Той посочи, че за него е загадка това, което се случва, и не може да си го обясни. Като добави, че 99 процента от казаното от Илчовски не е вярно.

Бизнесменът се отрече пред медиите от думите си в парламента, че бившият премиер Бойко Борисов му е съдействал пред ветеринарните служби в Турция по повод износ на яйца. "Не, не, това е фактическа грешка", каза той и добави, че може би е имал предвид участието му в бизнес делегации в чужбина, с политици от различни политически сили.

Иван Ангелов Менко Менков
Георги Димитров

Преди да влезе на разпит той се отрече и от твърдението, че е продал на печалба фурми, изпратени от Обединените арабски емирства по повод дарение на хранителни продукти. Той каза още, че неговият бизнес прави множество дарения, като е платил и над 40 млн. лв. данъци за последните десет години за над 400 млн. лв. продажби. Като добави, че неговият бизнес е чист и почтен.

Менков каза още, че прокуратурата не е питала Ангелов във връзка с кюлчета злато подарявани на бившия премиер Бойко Борисов и обясни, че това е невярно твърдение. Ангелов е бил питан обаче дали му е показван запис на Миню Стайков, но той е отговорил, че не е виждал такъв.

Менков посочи, че генезисът на противоречията между Ангелов и Илчовски е търговска сделка за зърно от октомври 2020 г., която е била канселирана от Ангелов. По случая е имало и отправени заплахи от Илчовски към Ангелов, като е бил подаден сигнал до прокуратурата.

Иван Ангелов Менко Менков
Георги Димитров


По повод на думите на Ангелов по време на изслушването пред парламентарната комисия, че фирмата му е на печалба от бартерна сделка с фурми, изпратени от Дубай, той обясни, че "фурмите са грешка, те са дарение на БЧК" и добави, че се е объркал.


Светослав Илчовски беше разпитан в прокуратурата

Имената на Иван Ангелов и Светослав Илчовски нашумяха след заседание на парламентарната комисия по ревизия, оглавявана от Мая Манолова, в разпуснатото Народно събрание. Тогава Илчовски разказа за схеми за изнудване и намеси името на Ангелов.

Бизнесменът Светослав Илчовски твърди, че бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите

След разпита му Илчовски коментира пред медиите, че е дал показания като свидетел и е предоставил данни за всички свои твърдения, направени пред комисията, свързани с рекет срещу него, борсови спекулации и за "кражбата на пенсиите ви".