/ iStock/Getty Images
Хасан Адемов пък лансира друга идея – да се обединят законите и да се създаде Кодекс за подкрепа
30 становища от различни организации са постъпили във връзка със Закона за социалните услуги, а на тяхната база работна група от изтъкнати юристи ще предложи конкретни законодателни промени. Това стана ясно по време на редовния блиц контрола на социалния министър Деница Сачева.

Припомняме, че влизането в сила на Закона за социалните услуги бе отложено за 1 юли 2020 г. заради остри реакции в обществото. Според недоволните с текстовете се позволява отнемането на деца от родителите им и намеса в семейните отношения.

Парламентът отложи закона за социалните услуги до 1 юли 2020 г.

И днес Деница Сачева посочи, че тези теми и семейните политики не са засегнати в Закона за социалните услуги, а в Семейния кодекс и Закона за закрила на детето. Затова и според нея работната група ще предложи промени именно в тези закони.

Ако все пак според юристите е необходимо, ще бъде прекроен и Законът за социалните услуги, посочи социалният министър.

Сачева ще убеждава Синода, че новият закон няма да отнема деца

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов пък лансира друга идея – политиките за подкрепа да се обединят в един общ Кодекс, тъй като сега законодателството е много фрагментирано. Деница Сачева изрази принципната си подкрепа и се съгласи, че това би било добър подход.

„Политиките, които са свързани с подкрепа на семейства, деца, възможно ли е да бъдат кодифицирани в един отделен кодекс? Законът за семейната помощ, Законът за социално подпомагане, Законът за социалните услуги, част от Семейния кодекс да намерят място в една кодифицирана материя, която след това не толкова лесно да се подлага на промени. Това е по-различен подход, не знам дали ще има време до края на този мандат. Ако обединим политиките за подкрепа в Кодекс за подкрепа, мисля, че нещата ще бъдат малко по-подредени“, разви предложението си Хасан Адемов.