Симптомите й се появяват веднага след ски ваканция в Банско
Симона Мирчева е сред българите, които преминаха през заразата COVID-19. Хваща я по време на ски ваканция в Банско. Семейството й си тръгна от курорта 4 дни преди той да бъде поставен под карантина, предава NOVA.

Oчи в очи със заразата: Разказ на медиците от УМБАЛ „Александровска”, борещи се с COVID-19 (ВИДЕО)

Първите симптоми били кашлица и болки в гърлото. Помислила, че е обикновен грип. Нещата обаче се влошили. Симона започнала да получава болки в гърдите, а дишането станало тежко. Тя изчакала още няколко дни, след което се обадила на личния лекар.

Той я повикал, но я помолил да е с лични предпазни средства. Той я изпратил на снимка, а снимката показала пневмония. Симона е хоспитализирана. Направен й е тест за COVID-19 във ВМА, който се оказал положителен. Първоначално лечението било вкъщи.

Заразена с COVID-19: Приятелите ми не искаха да говорим дори по телефона (ВИДЕО)

„Лечението за всеки пациент е индивидуално. Първо личният лекар ми предписа антибиотик, който се оказа адекватен. Предписа ми и сироп за кашлица. От ВМА всеки ден ми звъняха да питат как съм”, разказа Симона в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

Лекари показаха болката зад защитните костюми (ВИДЕО/СНИМКИ)

Всичко продължило около 3 седмици. От ВМА изпратили линейка с екип, който взел проби за PCR тестове на цялото семейство. Оказало се, че Симона и по-голямото й дете са с антитела, докато съпругът й и по-малкото дете изобщо не са се заразили.

„Тези антитела лекуват тежкоболните. Когато знаех, че съм оздравяла, казах на доц. Попов от ВМА, че ако имат нужда от доброволец, бих помогнала. Той ми звънна седмица по-късно. Каза ми, че преливат кръвна плазма на пациенти и те се повлияват добре. Взеха ми тази кръвна плазма, бях третият такъв случай”, обясни Симона.
nova.bg