Защо една майка изостави 3-месечното си бебе си в пред блок в столичния квартал "Младост"? Екип на NOVA посети Мария в дома й, за да разбере защо тя е взела решението да се раздели с малкия Александър. 

30 юли: Полицията издирва родителите на бебе, намерено в градинка в столицата

Малкото момченце беше открито на 30 юли в градинка в "Младост". Впоследствие детето беше поверено на грижите на социалните служби, а на Мария беше повдигнато обвинение за това, че е оставила детето си без надзор. 

"Аз го изоставих за 2 часа. Мислех си, че ще попадне при по-добри хора, че животът му ще е по-добър без мен. Надявах се да му намерят семейство, но съжалих, че го направих", разказа Мария малко след изоставянето. 38-годишната жена има още едно дете - 13-годишно момиче, което живее при баща си.


Майката, изоставила бебето си: Нямах пари, мислех си, че го оставям като кученце

"Трудно може да се разбере подобно нещо. Все едно бях извън себе си, не разсъждавах трезво, все едно друг вършеше тези работи", казва Мария пред камерата на NOVA в предаването, излъчено повече от месец след като тя остави детето си в градинката. Жената споделя, че плачела, докато оставяла детето и му казала, че ще е по-добре без нея. Но "чувствала, че са самоубива". Не съм мислила за последствията, а за детето, допълва тя.
 
Майката, изоставила детето си: Направих глупост, бях в безизходица

Адвокатът на Мария пък казва пред телевизионния екип, че поела защитата не само защото Мария има нужда от правна помощ, а и "защото сме хора". "Тя никога не е говорила, че е изоставила детето си, винаги е казвала "Аз го оставих", коментира адвокат Делчева.

"Всички я обвиняват за това какво е направила като майка - изоставила е детето си. Изоставила го е, защото материалните условия за нея са фатални: защото не имала какво тя да яде, за да има какво да яде детето; защото чешмата й е навън, на двора; защото имотът й се намира на половин километър от център, където може да вземе транспорт, за да се придвижи до където и да било; защото е болна; защото има още множество фактори, които са повлияли", казва доброволният и безплатен защитник на Мария.
 
Повече вижте във видеото
nova.bg