Истанбулския университет
Истанбулския университет / iStock/Getty Images
Започва и програма за обучение на учителите в българските неделни училища в чужбина
През следващата година ще започне национална програма за обучение на учителите в българските училища в чужбина, за обмяна на образователни иновации и за организиране на форуми за споделяне на доказани практики за работа с деца билингви. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на Балканския форум "Стратегии за изучаване на българския език в чуждоезикова среда" в Истанбул, цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите й през последните години МОН има активна политика за развитие на неделните училища. "Финансирането за обучението на младите ни сънародници през тази учебна година ще надхвърли 15 млн. лв.", е казала Деница Сачева.

Красимир Вълчев: Продължаваме с усилията да приобщим всички в системата на образованието


Българските училища зад граница са вече над 400 в 50 държави. В тях преподават повече от 2000 учители. Децата, учениците и кандидат-студентите в тези училища са над 50 000, като повече от половината участват в допълнителни училищни дейности за съхраняване на културната и националната идентичност, за фолклора и традициите.

На форума, чийто домакин е било Българското неделно училище към Българската екзархия в града, са обменени добри практики и са се обсъдили теми за обучението и квалификацията на преподавателите. В събитието са участвали учители от България, Сърбия, Румъния, Гърция, Северна Македония и Турция, които работят с деца билингви.

Обучение по български език като втори чужд език започва в Истанбулския университет от тази есен, като вече има шестима записани студенти. Момчетата нямат български корени, но искат да помогнат на страната си в разширяването на икономическите връзки с България. Бъдещите българисти се запознаха със заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, която беше на посещение във висшето училище. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели, съобщи пресцентърът на МОН.

На първо четене в Закона за висшето образование - промяна в механизма за акредитация

Заместник-министър Сачева е разговаряла с ректора проф. Махмуд Ак. Двамата са обсъдили възможността да бъде разкрита специалността "Български език и литература" в Катедрата по славянски филологии, като идеята се подкрепя от Факултета "Хуманитарни науки". Постигната е договорка в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни произведения.

"Предложих още да се разширяват хоризонтите на сътрудничеството не само в областта на българистиката, културологията, историята, но и в научните изследвания. Това е област, в която можем да направим сериозни крачки напред", е заявила заместник-министър Сачева. Тя е припомнила, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" наскоро спечелил голям проект на Европейската комисия за разкриването на Център за анализ на големи данни. "Това е изключително модерна територия, в която се пресичат много общи интереси, особено когато става въпрос за две съседни държави. Научните изследвания в областта на анализа на големи данни е от взаимен интерес", е посочила Деница Сачева.
пресцентър, МОН