Бойко Борисов Рияд
Бойко Борисов Рияд / БГНЕС
Екатерина Захариева за това защо се стигна Иран да откаже достъп до въздушното си пространство на правителствения ни самолет
95360
Екатерина Захариева за това защо се стигна Иран да откаже достъп до въздушното си пространство на правителствения ни самолет
  • Екатерина Захариева за това защо се стигна Иран да откаже достъп до въздушното си пространство на правителствения ни самолет

Два дни, след като отбелязахме 120 години дипломатически отношения с Иран, Ислямската република отказа достъп до въздушното си пространство на българския правителствен самолет. Заради отказа, въпреки че сме имали разрешение за прелитане над Иран, самолетът ни с премиера Бойко Борисов и водената от него делегация на борда, е прелетял над Турция и Ирак. Бившият ръководител на Авиоотряд 28 кап. Пенчо Пенчев обясни пред „Дарик”, че никога правителствен самолет не излита без необходимите разрешителни за преминаване през съответните държави. Според бившия експерт по авиационна сигурност в Национална служба „Охрана” Косьо Бакалов недопускането на самолета ни в иранското въздушно пространство при издадено разрешение за прелитане прави въпроса дипломатически. С реакцията си  Иран дава знак, че не е ентусиазирана от българската правителствена визита в Саудитска Арабия, коментира арабистът Владимир Чуков.

Борисов и кралят на Саудитска Арабия с историческа среща в Рияд (СНИМКИ)

Бойко Борисов Рияд
БГНЕС

Самолетът "Еърбъс" на Авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална визита в Саудитска Арабия, не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи. Затова се наложило да премине над територията на Ирак.
 
Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
 
„За всеки самолет с български министър-председател или президент се получава предварително разрешение за прелитане на територията на държавите, през които е необходимо, така че ние такова разрешение на Авиотряд 28 за прелитане над територията на Иран имаме, официално издадено е и за отиване, и за връщане“, посочи Захариева.
 
„В случая тогава, когато самолетът навлиза на територията на територията на страната, е помолен да напусне. Връщаме се през Турция. Бързо получаваме разрешение през Ирак. Така стигаме до Саудитска Арабия през Ирак чрез разрешение и със съдействието на турските въздушни линии. Веднага, след като кацнахме, нашият посланик в Иран се свърза с дежурния в тяхното министерство, който обяснил, че не е знаел, че в този самолет е българският министър-председател, но тъй като е имало леко отклонение от маршрута, затова са помолили самолета да напусне територията. По наша информация това не е така. В 11:00 ч. в нашето Министерство на външните работи е повикан временно управляващият Иранското посолство в България, за да изясним ситуацията“, допълни още Захариева.

 
Публикувахте от Бойко Борисов в 28 ноември 2017 г.

Бившият ръководител Авиоотряд 28 кап. Пенчо Пенчев обясни пред „Дарик”, че институцията, която ще използва самолета, в случая Министерски съвет, изпраща заявка за полета най-малко два месеца предварително. Трасето се изготвя от специален отдел на авиоотряда. Следващата стъпка е искането на разрешения за прелитане над държавите по маршрута, което се прави от Външно министерство. Трасето с изготвя с оглед на международните забрани за преминаване през въздушното пространство над даден регион или държава, а съобразяването с политическата обстановка и по-специално с конфликта между Иран и Саудитска Арабия не е отговорност на капитана, посочи Пенчев:
 
„Точно тези разрешения се искат през Министерство на външните работи. Ако няма изрична забрана по трасетата, всички получават тази информация в целия свят. Не би трябвало да има проблеми. Освен това, ако те наистина има такъв, те го имат конфликта, би трябвало да откажат прелитане, а не ако са дали, после да върнат самолет“.
 
Влиятелният принц на Саудитска Арабия обеща на Борисов реални резултати от визитата му

Според бившия експерт по авиационна сигурност в Национална служба „Охрана” Косьо Бакалов недопускането на правителствения ни самолет в иранското въздушно пространство при издадено разрешение за прелитане  над страната прави въпроса дипломатически.
 
„Ако те не са ги пуснали да минат над тяхна територия, това вече е въпрос на дипломация. Едно отклонение, колкото и голямо да е то, винаги е разбираемо. Освен това те виждат самолета далеч, преди да влезе на тяхна територия, т.е. те са имали това решение далеч преди да влезе на тяхна територия. Не е причина отклонението. Това е оправдание. Вече е дипломатически въпрос, ако предварително са имали разрешение“, каза Бакалов.

 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в 29 ноември 2017 г.

Според арабиста Владимир Чуков реакцията на Иран е знак:
 
„Според мен отношенията Саудитска Арабия - Иран са на критична точка и това, което са предприели иранските власти, е много ясен знак, че те не са ентусиазирани за посещението на нашия министър в Саудитска Арабия“.
 
Заради отказа за преминаване на правителствения ни самолет през въздушното пространство на Иран, временно управляващият посолството на Ислямската република у нас Хасан Дотаги днес бе извикан в Министерство на външните работи.  От посолството на Иран обясниха за „Дарик”, че проверяват случая и до края на деня ще излязат с позиция.

Бойко Борисов в Саудитска Арабия
БГНЕС