/ ThinkStock/Getty Images
Гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!“ внася 30 000 подписа в деловодството в парламента.
 
„Решихме да почерпим малко пример от Европа, решихме да вложим много ентусиазъм в това, което правим и съответно създадохме гражданската инициатива, която има две основни искания - въвеждане на необлагаем минимум в размера поне на текущата минимална работна заплата и въвеждане на диференцирани, намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост, сред които лекарства, книги, учебници, вода, детски храни и стоки“, каза координаторът на инициативата Мирена Филипова.
 
Ние на практика искаме едно европеизиране на данъчната система, защото единствената страна, в която няма необлагаем минимум е България. Ние казваме, че тя е черна дупка на картата на Европа, именно поради липсата на необлагаем минимум. Той бива премахнат с въвеждането на плоския данък. Нашите предложения обаче не касаят отмяна на плоския данък. В ЕС има страни, които имат плосък данък и необлагаем минимум, например Румъния“, допълни Филипова.