Информираме ЕС и НАТО за пожарната обстановка
Информираме ЕС и НАТО за пожарната обстановка / netinfo

Има заявена готовност от страна на Русия и Германия за оказване на помощ на България със специализирани самолети и хеликоптери за гасене на пожари. Това каза министърът на вътрешните работи Румен Петков в Плевен.

По-рано министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем каза в студиото на Дарик, че Русия е предложила безвъзмездна помощ - страната е готова да изпрати специализиран самолет за борба с пожарите.

Министър Петков поясни още, че техниката ще бъде използвана за потушаването на продължаващия пожар край Стара Загора, който е обхванал 30 хиляди декара гори. Интервенцията от въздуха е необходима, защото местността е недостъпна за движението на тежката противопожарна техника.

Румен Петков каза още, че пожарът там е локализиран на фронт от 10 км. При необходимост има готовност за евакуация на населението от близките квартали на Стара Загора.

По разпореждане на Емел Етем с критичната ситуация с пожарната обстановка в страната са запознати съответните органи на Европейския съюз и НАТО. МВР постоянно информира за създавалата се пожарна обстановка президента и министър-председателя на страната ни.

Други новини от Плевен