/ /iStock
Секторът на информационните технологии в България е стабилен, но в някои направления нуждата от квалифицирани специалисти остава. Добра новина за търсещите работа в сферата на високите технологии е, че в страните членки на Европейския съюз, сред които е и България, има известен консерватизъм по отношение на използването на изкуствения интелект за оптимизиране на бизнес процесите. Това означава, че драстично съкращаване на работници, които да бъдат заместени от "умни машини", все още не се наблюдава. Това стана известно от думите на Наталия Георгиева, изпълнителен директор на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). 

Тя посочи, че в световен мащаб през миналата година е имало освобождаване на кадри, тъй като по време на пандемията от COVID-19 са били наети много хора, за да се отговори на нуждата от дигитализация.

"В момента компаниите се връщат към нормалния брой кадри, от които имат нужда. У нас този процес не е осезаем. Изкуственият интелект е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността", каза Георгиева. 

Опити за прилагането на ИИ има и в България, добави още тя и разясни, че те са в посока повишаване на ефективността на операциите в даден бизнес. "Това, разбира се, не включва съкращаване на работници", уточни изпълнителният директор на AIBEST. По думите ѝ в Европа тепърва се приемат закони за изкуствения интелект, което носи нуждата от ново приспособяване. Бизнесът от своя страна е на мнение, че именно в него е бъдещето на технологиите, но все още е сравнително сдържан относно разкриването на пълния му потенциал, стана известно от думите на Георгиева. 

Днес Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) организира среща в Бургас между представители на организацията, бизнеса и образователните институции в града. Инициативата се провежда в рамките на третото национално "Роуд шоу" на AIBEST, целящо да скъси дистанцията между учащите и компаниите от ИТ сектора, предлагащи работа. 

"Миналата година събрахме около 400 деца. Голяма част от тях намериха поле за реализация. Много от децата се включиха и в друга наша инициатива – "Техническа академия", с която им помагаме да доразвият техническите си умения, работейки по различни проекти в групи. Имаме и деца, които си намериха трайно работа. Бизнесът сподели, че е открил много кадри в Бургас", каза Наталия Георгиева.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Станимир Димитров/БТА