Партия ГЕРБ няма как да бъде разделена, особено по въпрос като намаляването на ДДС за ресторантьорите. Това заяви в предаването „Здравей, България“ Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Когато едно решение се взема на коалиционен съвет и е политическо и под натиск на коалиционния партньор, експертите би трябвало да отстъпят, защото ролята на политиците е друга. Ролята на експертите е да дадат експертно мнение“, коментира той и допълни, че темата се преекспонира.

Караниколов за несъгласието на Горанов да сваля ДДС: Не търсете конфликт, това е работата му

Той е на мнение, че драмата, която назрява във връзка с решението ще спре много бързо.

Според социолога Кольо Колев обаче напрежението няма да спре, защото този ход ще предизвика искания за подобни мерки към други сектори в икономиката. „В политически аспект ще се зароди напрежение. Всички партии, включително и опозиционните, ще продължават да задават въпроса „Защо на тези, ама не на онези“, коментира Колев.

Той е на мнение, че антикризисните мерки трябва да да в посока държавата не да даде, а да ограничи това, което взема от икономическите субекти. Кольо Колев е на мнение, че Борисов е направил грешка с този ход.

Симеонов: Трябва да се намали ДДС и за местата за развлечение (ВИДЕО)

Харизанов обаче е на мнение, че секторът е изключително важен и „носи на гърба си“ още много други – туризъм, хранителна индустрия, лозаро-винарската такава и други.

Той определи действията и изявленията на Валери Симеонов като „тънка игра, която цели да постави под въпрос авторитета на премиера Бойко Борисов и да го накара да изпълнява желанията на Патриотите“, но това нямало да се случи.
NOVA