/ БГНЕС
"Не търсете конфликт. Това е негово задължение", коментира икономическият министър Емил Караниколов нежеланието на финансовото министерство и министър Владислав Горанов да бъде свиван ДДС на 9% за хотелиерите и ресторантьорите.

"Това е неговата работа, всеки един министър на финансите ще реагира по този начин. Защото, ако сега всички решат утре да не се плаща ДДС, няма да има пари за пенсии и заплати", коментира Караниколов на пресконференция след заседанието на МС.

"Неговата основна функция е да пази държавния бюджет, всеки министър иска да помогне на своя сектор, но общата картина е в Министерство на финансите. Ако аз бях на неговото място, щях да бъда абсолютно на неговото становище", каза министърът на икономиката.

Караниколов коментира още, че по негово лично мнение всяко сваляне на ДДС трябва много внимателно и обстойно да се анализира преди това, но специално за хотелиерите и ресторантьорите смята, че е наложителна, временна мярка за подпомагане след затварянето им заради пандемията.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък добави към тази теза, че възстановяването на туризма ще отнеме много дълго време, до 2 - 4 години.

В сряда бюджетната комисия одобри на първо четене 9% ставка за ресторанти и хотели въпреки възраженията на финансовия министър.

В позиция от министерството на Владислав Горанов предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета. Самият той не присъства на заседанието на комисията, както и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която споделя неговото несъгласие.

Емил Караниколов коментира от своя страна и запечатването на офиса на Петролната и газова асоциация от КЗК. Министърът на икономиката заяви, че комисията не го е уведомила предварително за изненадващата проверка, а освен това тя е независим орган и не е длъжна да информира за това. "Към момента не съм запознат какво е искането на проверката", каза Караниколов. Той допълни, че за днес има насрочена среща с представители на асоциацията във връзка с проекта за държавните бензиностанци.