/ пресцентър, Президентство на Република България
По повод 30-годишнината му Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Студентския съвет при университета
Най-голямата ви сила днес са свободата и независимостта. Образованият и свободният човек е най-големият коректив на политическата класа и гарант на демокрацията. Това го показаха протестите през изминалите 30 години от нелеката ни нова история, в основата на които бяха студентите. Останете свободни и независими в мислите и позициите си, в изборите си.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към студентите в Университета за национално и световно стопанство. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

„Не позволявайте да ви отнемат света, който вие искате“, перифразира Йотова девиза на висшето учебно заведение.
 
Вицепрезидентът беше гост на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Студентския съвет при УНСС. По повод юбилея и за активната и отговорна дейност за отстояване правата на студентите, за ангажираността и силния глас по важните въпроси Илияна Йотова удостои съвета с почетния плакет на вицепрезидента.
 

пресцентър, Президентство на Република България


 
„Вашата история е историята на нашия демократичен преход, а във вашата дейност неизменно се оглеждаха всичките трудни години. Но най-важното – силата, мечтите и енергията на много млади хора“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова определи Студентския съвет като най-верния помощник на студентите и изтъкна разностранната му дейност – от наемите на общежитията, размера на стипендиите, кариерното ориентиране, през различни и нестандартни инициативи по повод бележити дати, до различни форми на дискусии по злободневни теми, по въпросите на образованието и пазара на труда.
 
„Голям е приносът на Студентския съвет за престижа на УНСС, за това да бъде сред трите най-желани университета в България“, подчерта вицепрезидентът. Тя специално благодари на преподавателите, че с професионализма и всеотдайната си дейност превръщат УНСС в емблема за качество и гаранция за успех. Университетът е едно от петте български висши училища, които са пълноправни партньори в консорциумите от „Европейски университети“.
 
„Знаещи, можещи, с критично мислене и с активна позиция, обществено ангажирани млади хора изгражда УНСС.  И лично съм се убедила в това при срещите ни в университетските аудитории. Колкото и да е натоварен графикът ми, винаги откликвам на покани за дискусии със студенти“, заяви Илияна Йотова и открои поредицата Студентски лаборатории, които организира със студенти от цялата страна, посветени на ролята на България в Европейския съюз, както и за възможностите за кариера с българска диплома за чуждестранни студенти от български произход. „Смелите и нестандартни решения, които се раждат на такива срещи, никога няма да се родят в кабинетите на властта", подчерта вицепрезидентът.