/ БГНЕС
В програмата “Хоризонт Европа” са предвидени 100 милиона евро за развитие на Регионални иновационни долини, а процедурата е конкурентна, а не на кохезионен принцип. Това каза пред журналисти в Пловдив еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова.

Предвижда се тези долини в Европа да бъдат сто. По думите ѝ в България има две добри кандидатури, като едната от тях е в Пловдив.

Иванова е гост на кръгла маса по въпроси, свързани с иновационната екосистема в област Пловдив, организирана от Аграрния университет. Еврокомисарят отбеляза, че за нея са изключително важни подобни срещи на регионално ниво. 

Тя подчерта, че Регионалните иновационни долини предвиждат взаимодействие между бизнес, образование и научноизследователски организации, като целта е да бъде наваксан процесът на изоставане на някои региони. “Опитваме се по всякакъв начин да стимулираме и подпомагаме сближаването на регионите не само чрез кохезионната политика, но и с програми като тази”, обясни тя. Според Илиана Иванова това е една прекрасна възможност, а в Пловдив има изключително добри научноизследователски общности, университети и бизнес. “Иска ми се да разпространяваме тази възможност и да насърчаваме други добри примери като Стара Загора, Североизточния регион и други региони в страната", каза тя.

Иванова изрази мнение, че развитието на Регионалните иновационни долини е бъдещето, защото дори силните иноватори не могат да бъдат конкурентни на международната сцена самостоятелно, а трябва да работят заедно. 

“Реално се очаква да се съберат силите и възможностите на региона с тези на други региони и да си сътрудничат, да обменят добри практики и идеи, да правят заедно проекти и да се търсят възможности за финансиране. Тук има освен "Хоризонт Европа" и много други програми от ЕС, структурни фондове, национално и местно финансиране, а целта на тези Регионални иновационни долини е да поставят платформата, чрез която може да се осъществи този обмен и да се търсят тези допълнителни възможности за финансиране”, обясни още еврокомисарят. 

Според нея хроничният дефицит от 100 милиарда евро е много важно да бъде запълнен, но това не може да стане само с местно, публично, държавно финансиране, а има нужда и от частен капитал, каквато е и идеята на Регионалните иновационни долини. 

Иванова коментира, че в Европейската комисия се работи по опростяване на процедурите с цел те да станат по-достъпни. 
Ралица Стефанова, БТА