Премиерът и еврокомисарят Илиана Иванова
Премиерът и еврокомисарят Илиана Иванова / БГНЕС
Обсъдихме две теми – първата е приоритетите на българското правителство, второто е как да използваме възможността на нейната позиция като еврокомисар, свързан с образование, култура, наука и иновации, което дава възможност на България да се възползва максимално от европейските фондове, както и всички инструменти, които можем да използваме от ЕС. Това заяви премиерът Николай Денков след среща с българския еврокомисар Илиана Иванова.

Еврокомисарят Илиана Иванова обяви, че Шенген и еврозоната са сред основните приоритети, както и ресорът, който е поела от Мария Габриел – иновации, образование, култура и спорт. Доста важни задачи остават, предстоят ни срещи и с ресорните министри, с които ще говорим подробно.

Тя обяви, че те могат да работят заедно.

Борисов е разговарял с Петков и Денков за териториалните планове за справедлив преход

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който да гарантира защитата на интелектуална собственост от гледна точка на научни иновации. Готов е новият закон за иновациите, като по този начин можем да запълним законова празнина, която пречи, заяви премиерът.

"Особената трудност при забавянето на ПВУ са реформите - както правосъдната реформа, така и за други трудни решения, от които зависи бъдещето на България. Промените в правосъдната система и енергетиката не се правят, защото някой ги иска. Това са промени, от които имат нужда българските граждани, българските енергетици, за да се осигури бъдеще, което е по-добро за хората в България, както по отношение на справедлива и ефективна съдебна система, така и краткосрочно и дългосрочно осигуряване на енергийна система, която да осигурява евтин ток, за да може икономиката да е конкурентоспособна", посочи още Денков.

„Възраждане” настоява за предоговаряне на Плана за възстановяване

Той даде за пример, че токът от въглищните централи е бил ключов през миналата година в условия на криза, но като гледаме в перспектива, токът от въглищните централи няма да е конкурентноспособен спрямо други източници на енергия.

Министър-председателят подчерта, че новата цел за влизане в Шенген ще бъде декември месец тази година.