Икономическите ни отношения с Армения изоставали от политическия диалог
Икономическите ни отношения с Армения изоставали от политическия диалог / снимка: Sofia Photo Agency
Икономическите отношения между България и Армения изостават от активния политически диалог между двете държави. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата с арменския си колега Серж Саркисян, който е на двудневно посещение у нас. Гостът отбеляза, че стокообмена между България и Армения през миналата година не отговаря нито на възможностите, нито на желанията на двете страни.

След срещата между двата президенти стана ясно, че България и Армения ще търсят сътрудничество най-вече в областта на ядрената енергетика и начини за връщането на българските стоки на арменския пазар.

„Благодарен съм на президента Саркисян, че той напомни за славата на българските стоки преди две десетилетия, но не мисля, че днес българският бизнес може да си остане само на тази стара слава, на известността, на авторитета на много български марки в промишлеността”, заяви президентът Първанов.

Георги Първанов допълни, че очаква разнообразяване на набора от стоки, с които страната ни може да излезе на арменския пазар. И двамата президенти отбелязаха, че между България и Армения има модерна договорно-правна база, която днес бе обогатена с още четири двустранни споразумения. Серж Саркисян заяви, че активният политически диалог трябва да донесе материална и духовна полза на двата народа.