Половин година без книжка, ако караме в насрещното. Депутати предлагат сурови санкции за водачите, които шофират срещу движението.

Новите мерки идват след масовите сигнали за каране в насрещното платно, допълва Нова телевизия. През последните седмици немалка част от изпратените от КАТ „честитки" са свързани именно с каране в насрещното - като нарушенията не са само по големите магистрали, но и по пътищата в градовете. До този момент санкцията за джигитите е между 20 и 150 лева. Предложението е тя да скочи 20 пъти. Идеята е нарушителите да трябва да плащат глоба от 3000 лева и да остават 6 месеца без книжка.

„Става въпрос за човешки животи. Не може да се сложи цена и дори да скочи 20 пъти и да стане 3000 лева, не би могло да има цена едно произшествие, при което загиват хора", коментира вносителят на промените Антони Тренчев.

От Пътна полиция приемат по-тежките санкции. „В изключително тежки ситуации, каквато е каране в лентата за насрещно движение на магистралата, трябва да се вземе и книжката. Този, който шофира така, рискува не само своя живот, а и живота на пътуващите, които пътуват в собствената си лента", коментира началникът на Пътна полиция Тенчо Тенев.

През последните седмици сигналите за нарушения в насрещното, които идват в столичния КАТ, рязко се увеличават. И следват глоби.„Хората станаха по-загрижени за това, което се случва по пътищата и подават повече сигнали" , подчерта Тенчо Тенев.

Последният санкциониран за каране в насрещното е шофьорът на автобус, който обърка движението около Руски паметник. Пътните полицаи обещават, че ще засилят контрола и ще бъдат безкомпромисни към всеки опит за каране в насрещното.

Източник: Novanews.bg