ИБ на БСП е в оставка заради евровота
ИБ на БСП е в оставка заради евровота / netinfo

Изпълнителното бюро на БСП ще подаде оставката си пред пленума на партията в неделя. Решението беше взето на близо 5-часовото заседание на ръководството на партията, на което бяха анализирани резултатите от изборите за евродепутати. Бюрото ще предложи и свикване на конгрес на БСП до края на месеца.

Оставката на Изпълнителното бюро на БСП трябва да се разглежда като знак, че сме разбрали сигнала, който ни дадоха избирателите по време на изборите за евродепутати, каза след заседанието говорителят на БСП Ангел Найденов. По думите му представянето на левицата на изборите е под очакванията на партията.

Найденов отново посочи причините за този резултат – разочарованието на българите от това, че БСП не е осъществила политиката си, влошеното организационно състояние на структурите на партията, нарушения диалог между членовете на БСП, слабости и грешки в предизборната кампания.

Не драматизирам резултатите от изборите, но ще сбъркаме, ако се опитаме да омаловажим знака, който ни дадоха избирателите, каза Ангел Найденов. Според него драма би настъпила, ако БСП не успее да се подобри организационното си състояние, ако не успее да промени социално-икономическата политика и да отговори на очакванията на българите.

Оставката на ИБ е предложена от лидера на партията Сергей Станишев, уточни Найденов.

Решено е още в най-кратки срокове – до края на юни, да се проведе конгресът на БСП, където ще се вземе решение за приоритетите в управленската програма на партията, като ще бъде обсъдена и подготовката за местните избори.

Ангел Найденов заяви, че на заседанието не е обсъждана оставката на Румен Овчаров и въпроса кой ще го замести на поста министър на икономиката и енергетиката. За поста се спрягат имената на председателя на бюджетната парламентарна комисия Петър Димитров и на депутата от Коалиция за България Петър Кънев.

Очаква се новите членове на Изпълнителното бюро да бъдат предложени и одобрени от пленума на БСП след предстоящия конгрес. Дотогава членовете на бюрото, без лидера на партията, ще бъдат в оставка.