Трябва да се стремим към създаването на конструкция за мнозинство, което да излъчи правителство. Под конструкция провиждам мнозинство от 160+ депутати. Това може да е коалиция, а може и да не е. Готов съм да работя с всяка партия по теми, по които имаме съвпадение”. Това каза за NOVA лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

По думите му първият ден от Народното събрание като че ли е бил предизвестен. "Знаеше се, че няма да даде резултат, защото партиите влязоха в типично предизборната си реторика. В края на първия ден предложих решение - да се обединим около една личност, която да подкрепят всички 240 депутати, а вторият вариант е да се получи мнозинство", заяви той. И допълни, че дори с "Възраждане" няма толкова силни разделителни линии, че да няма път за консенсус. 

Той подчерта, че в близките месеци трябва да се реши въпросът със съдебната реформа. В него има скрит залог. „Нямам против нищо към никоя партия. Готов съм да работя с всяка партия по теми, по които имаме съвпадения”, каза Янев и потвърди, че по темата „Съдебна реформа” имат съвпадение с „Продължаваме промяната”.

„Ако не се справим със съдебната реформа, няма да дойдат парите по Плана за възстановяване”, каза Янев.

Що се отнася до конструкцията от 160+ гласа, Янев обясни, че тя може да бъде коалиция, може и да не бъде.

„Ако е коалиция, тя ще е в състояние да излъчи кабинет. Ако не може, да гледаме бюджета за следващата година и да отиваме на избори”, заяви Янев.

По думите му от самото начало партията му е отговорила, че ще отиде на разговори с всеки, който ѝ изпрати покана. "Когато седнат лидерите на масата, да се води сериозен разговор, ще седна и аз.

Срещата с контактната група е била проучваща позицията. Да се види има ли основа за продължаване на диалога", обясни Янев. И уточни, че подкрепата на БВ за Рашидов е продължение на принципите на партията.

"Ние нямаме против да се дава оръжие на Украйна, ако бъде заменено, защото нямаме излишно оръжие. Виждаме, че и други мислят така", посочи той. И отрече да е оказвал натиск за освобождаването на Александър Николов като зам.-министър на енергетиката.  

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA