/ Георги Димитров
"С направените промени в законодателството се намаляват възможностите чрез Агенцията за българите в чужбина и различни организации да се фаворизират определени групи, да се влияе в полза на някои партии или да се издават фалшиви сертификати за български произход". Това каза министърът на правосъдието Янаки Стоилов в интервю за информационната агенция на Република Северна Македония МИА.

"В сферата на компетенциите на Министерството на правосъдието има три проблематични области - една от тях е проблематиката с българското гражданство, след това действията по регистрацията на търговските дружества и местата за лишаване от свобода", заяви министърът и добави, че още с встъпването си в длъжност е наредил да се извършат проверки.

"При проверката на кандидатите за българско гражданство са включени различни институции и тя не е само в кръга на правомощията на Министерството на правосъдието. Процесът е изключително дълъг, но за този кратък период се опитахме да ускорим процеса, без да снижаваме критериите за оценка", обясни Стоилов.