/ ThinkStock/Getty Images
И Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) се включи в протестите на музейните работници. Това съобщават от институцията на своя интернет сайт.

НАИМ-БАН подкрепя справедливия протест на специалистите от музеите и галериите в България заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на тези институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г., посочват от институцията.

Синдикатите предлагат протест: Музеите и библиотеките да затворят във вторник

Те отбелязват, че от 22 февруари Националният археологически музей ще бъде затворен за посетители. На този етап няма яснота колко ще продължи това затваряне. От музея съветват хората да следят в техния интернет сайт, кога НАИМ-БАН ще бъде отворен отново. 

Исканията на музейните специалисти са за увеличение с 50 процента на Единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца" и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

Също така се настоява да се въведе Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности, както и да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

Професионалистите не приемат предвиденото увеличение на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година, което е с 5 процента, и това за регионалните библиотеки - с 9,2 на сто. (ИРС)
БТА