/ iStock/Getty Images

Парламентарната бюджетна комисия прие допълнителни 20 млн. лв. за БАН. По предложение на Любомир Каримански депутатите решиха да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за академията за проекти, които трябва да бъдат защитени. Източникът на средствата ще е от перото за ВСС.

ВСС прие декларация срещу предложенията за промени в бюджета

В Закона за държавния бюджет първоначално бяха заложени за БАН 119.8 млн. лв. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ, между двете четения, за допълнителни средства за Селскостопанска академия.

ГЕРБ: Защо не увеличат парите за БАН, нали Асен Василев е спрял течове за 8 млрд.

Темата предизвика спор между изпълнителната власт и опозицията.

"Не ми се иска да тръгне мълва в обществото, че това е някаква политическа или наказателна акция срещу съдебната система, в контекста на това, че в момента се атакува една конкретна структура от ВСС, която управляващата коалиция не я харесва. Не казвам, че тя работи идеално и няма проблеми, но в момента ще се изтълкува много негативно. Убеден съм, че ВСС ще направи съответните постъпки в ЕК. Считам, че не ни е необходим този скандал", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

От своя страна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че миналата година съдебната власт е поискала близо 910 млн. лв. "Вие сте удовлетворили 880 млн. лв. С 30 млн. лв. по-малко. В момента депутатите искат да дадат 20 млн. лв. по-малко. Или вашето решение миналата година е било противоконституционно и наказателно и това е причината прокуратурата да не може да си върши работата, което очевидно е било голяма грешка, ние може би повтаряме тази грешка. Вярваме, че ако не се увеличат заплатите в Прокуратурата, това няма да доведе до някакъв срив в тази работеща система", заяви още Асен Василев.

Той подчерта, че страната ни е парламентарна, а не прокурорска република.

БГНЕС