/ БГНЕС
ГЕРБ ще внесе предложение за увеличаване на бюджетите на Българската академия на науките и висшите учебни заведения. Това съобщи депутатът и бивш просветен министър Красимир Вълчев. От академията се оплакаха, че за тази година увеличението в бюджета им, който идва директно от държавата е само 2 млн. лв.

"Те не искат чак толкова много пари - БАН иска 20 млн., а ВУЗ-овете искат 40 млн. - общо 60 млн. И това при положение, че Асен Василев е спрял течове за 8 млрд. лева. Ние ги търсихме тези течове, не ги открихме никъде", допълни той. 

БАН е „възмутена“ от бюджета на Академията за 2022 г.

По думите на Вълчев ГЕРБ са напълно солидарни с БАН за необходимостта да получат по-голямо финансиране от държавата.



"Търсили сме формулата да финансираме по-добре БАН, но и да повишим обществената значимост на техните резултати. Намерихме тази формула последните 4 години и субсидията беше увеличена с 69% в годините. Сигурно за тях това е малко и закъсняло, но сега дойдоха по-умни, знаещи и по-почтени управляващи, редно беше да увеличат субсидията. Инфлацията е двуцифрено число, всички доходи в обществения сектор са на -10%", подчерта депутатът.

Красимир Вълчев смята, че липсата на достатъчен бюджет ще доведе и до понижаване на заплатите на учените и преподавателите във висшите учебни заведения спрямо тези на учителите и инфлацията.