"Музейните обекти в Кюстендил затвориха в знак на протест, съобщи Валентин Дебочички", директор на Регионален исторически музей.

Екипът на музея се присъединява към призива на националната федерация “Култура“ към КТ„Подкрепа“ за ефективни протестни действия,заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния закон за държавния бюджет за 2022 година.

Синдикатите предлагат протест: Музеите и библиотеките да затворят във вторник

„Искането е за увеличаване на основния стандарт за българските музеи. Преди окончателното приемане на второ четене на бюджета, оформеното предложение към бюджетната комисия в Народното събрание включва да бъдат отпуснати допълнително 12 млн. лева за музеите, но те да не бъдат на калпак.

Според предложението с тази сума трябва да се увеличи бюджетът на Министерство на културата, с цел проекти в областта на музеите и галериите. Това, само по себе си е хубаво, но отговаря на основното искане - 50 % увеличение на стандарта, а това касае и искането за увеличаване на основното възнаграждение на работещите“, каза Валентин Дебочички.

По думите му още миналата година има подписано браншово споразумение с Министерство на културата, където са заложени минимални основни заплати по длъжности на работещите в музеите. В момента изпълнението на това споразумение е невъзможно. 
Агенция "Фокус"