/ БТА
Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. бе приет на първо четене от НС. "За" него гласуваха 129 народни представители, "против" - 92 и "въздържали се" - 0, с което той бе приет.

В бюджета на ДОО са предвидени увеличаване на някои доходи от 1 април. Сред тях са максималният осигурителен доход за всички осигурени лица за целия период от 3 000 лв. на 3 400 лв., минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия период от 420 лв. на 710 лв., минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица за целия период от 650 лв. на 710 лв., минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и квалификационни групи професии на нивото на минималната работна заплата за 2022 г. – 710 лв., като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под определения размер.

ГЕРБ: Защо не увеличат парите за БАН, нали Асен Василев е спрял течове за 8 млрд.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват от 1 юли 2022 г. с решение на Надзорния съвет на НОИ с процент, определен по Кодекса за социално осигуряване. При текущите параметри на макроикономическата прогноза, заложеният при разработване на проекта на бюджет на ДОО за 2022 г. процент по кодекса е 6,1 на сто. Процентът е изчислен при допускане за ръст с 9,3 на сто на средния осигурителен доход и средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени от 2,9 на сто за 2021 г. За периода от 1 януари до 30 юни 2022 г., минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв., при 300 лв. за периода от 1 януари до 24 декември 2021 г. и 370 лв. за периода от 25 до 31 декември 2021 г. От 1 юли 2022 г. размерът ѝ се увеличава с 6,1 на сто , достигайки до 392,57 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков призова бюджетът да бъде подкрепен, защото е направен с мисъл за хората и съобразен с финансовите възможности на държавата. Към опозицията няма да отправят призив. Те знаят, че бюджетът е добър и експертно изработен. Единствено политическите им пристрастия няма да им позволят да го подкрепят.

Бюджет 2022 г. влиза на първо четене в пленарна зала

Председателят на социалната комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев каза, че много определения са се изказали за проекта на бюджета на ДОО за 2022 г. "Истината е, че в основата му ние залагаме една социална справедливост за всички граждани в България. Бюджетът е разумен, базиран на икономически растеж и повишена събираемост", каза още Арабаджиев. Той обяви, че конструктивната опозиция активно си играе със страховете на пенсионерите, че ще ги залее студен душ или че инфлацията вече е изяла увеличенията. По думите му всъщност пенсионерите търпеливо и кротко са понасяли студения душ в предишното управление.

Севим Али от ДПС отчете, че управляващите си мислят, че светът започва от тях. "Вие нарекохте бюджета на ДОО разумен бюджет и че опозицията си играе със страховете на пенсионерите", каза Али и припомни, че всъщност управляващите са обещали, че доходът, който получават за месеците октомври, ноември и декември и след като отпадне добавката от 120 лв., няма да бъде по-нисък от размера, който получаваха последните три месеца. "Оказа се, че излъгахте", каза още Али.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" заяви, че групата им ще подкрепи проекта на бюджет на ДОО. Тя обяви, че си дават ясна сметта, че добавката от 60 лв. е временна мярка, но целта е тя да бъде инкорпорирана. "Най-важното е, че този бюджет продължаваме да подкрепяме един по-справедлив принцип да се увеличи тежестта на индивидуалния принос. В бюджета се предвижда увеличаване на сумите за втора година майчинство на 710 лв., което безспорно е помощ за българското семейство, но уви, не подпомага реално родителите", каза още Белобрадова.

Депутатът заяви, че запазването на работния ресурс на страната и неговата квалификация, са приоритет, но от друга страна държавата е длъжна да осигури възможност на родителите да отглеждат децата си. Според Белобрадова това става с адекватни социални услуги и достъп на всички до тях.

Красимир Вълчев от ГЕРБ отбеляза, че разумното изключение е сектор "Информационни технологии" във връзка с максималния осигурителен доход. Не само защото този сектор в последните години е с най-висок ръст на добавената стойност, а защото сме на прага на още по-задълбочени, всепроникващи дигитални трансформации, които ще чертаят границите между развитите и развиващите се страни. Там, където има повече хора, които могат да кодират, по-голям IT сектор, е много по-вероятно тази страна да бъде развита", каза още Вълчев.

По думите му трябва да се направи изключение за този сектор.

Василев: Тезата, че вдигането на социалните разходи ще вдигне инфлацията и хората ще обеднеят, е цинизъм

"За съжаление на Комисия по бюджет и финанси не само, че не чух, а не усетих и наченки на подобно стратегическо мислене. той почна да ми обяснява теоретични постановки", каза още депутатът от ГЕРБ.

Стана ясно, че ГЕРБ - СДС ще предложи отпадане на тавана на пенсиите.

Той отбеляза, че и параметрите на максимален и минимален праг на осигуряване се очаква да се повишат, а първият се движи с бързината на промяната, касаеща минималната работна заплата. Според него не е моментът за вдигане на максималния осигурителен доход. "Все още вярвам, че можем между първо и второ четене да дебатираме този проблем. Мисля, че като цяло е необходимо да се вдигне. Друг е въпросът как да разберем кой е най-точният момент", заяви още депутатът от ИТН.

От БСП обявиха, че също ще подкрепят законопроекта. "Ние от коалиция "БСП за България" ще подкрепим този законопроект, защото в същността си той е израз на смислена и целенасочена лява политика, целяща да смекчи удара от развиващата се световна икономическа криза, а и защото за степента на развитие на едно общество, се съди по това как то може да се грижи за най-уязвимите. Подкрепяйки законопроекта може да направим първата крачка към нормалността във всеки един български дом", заяви още Вяра Емилова

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2022 е съобразен с актуализираната макроикономическа прогноза на финансовото министерство, заяви пред депутатите социалният министър Георги Гьоков в качеството му на вносител на законопроекта на ДОО. Гьоков го определи като бюджет на значително увеличение на осигурителните плащания

Предвижда се от 1 април т.г. минималната работна заплата да се увеличи от 650 лв. на 710 лв. От същата дата се увеличава размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 650 лв. на 710 лв., както и максималният осигурителен доход от 3000 на 3400 лв.

"За пръв път след реформата разходите за пенсии през 2022 г. ще нараснат почти с 2,4 млрд. лева, след като се изключат допълнителните суми за т.нар. COVID добавки, които нямат осигурителен характер", заяви при представянето на бюджета министър Гьоков.

Той посочи, че през първите шест месеца на годината е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите от 60 лева. Той отбеляза, че от 1 април се увеличава обезщетението за отглеждане на малко дете до две години от 650 на 710 лв. От същата дата пенсиите за трудова дейност се осъвременяват с 6,1 процента по т. нар. швейцарско правило.




Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се вдига от 3 000 лв. на 3 400 лв., минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия период от 420 лв. на 710 лв., минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица за целия период от 650 лв. на 710 лв., минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и квалификационни групи професии на нивото на минималната работна заплата за 2022 г. – 710 лв., като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под определения размер.

Също от 1 април минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се увеличава от 12 на 18 лв., а максималният дневен размер ще бъде 85,71 лв. Повишава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 650 лв. на 710 лв.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват от 1 юли т.г. с 6,1 на сто - процентът, определен по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване. За периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв., а от 1 юли 2022 г. размерът й се увеличава с 6,1 на сто, като достига до 392,57 лв. За същия период размерът на социалната пенсия за старост е 170 лв., а от 1 юли става 180,37 лв.
Запазват се размерите на пенсионните осигурителни вноски, както и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1500 лв.

Опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС не одобряват бюджета за ДОО.

Бившите управляващи критикуваха правителството заради вдигането на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лв. Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС предупреди управляващите, че ще "ударят" основния си "електорален крепител - т.нар. свободни професии". Красимир Вълчев пък заяви, че ще се навреди на IT сектора.

Несъгласие имаше и за предложеното увеличаване на минималния осигурителен праг за фермерите - от 450 лв. на 710 лв. От ДПС предупредиха, че това ще вкара повече земеделски стопани в сивия сектор. Хасан Адемов от движението изрази мнение, че с бюджета на ДОО се посяга на средната класа. Депутатът критикува управляващите и за объркването при пенсиите и COVID добавката. "С най-големия бюджет успяхте да разделите най-голям брой български пенсионери", каза Адемов. Toй настоя, че липсват финансови инструменти за преизчисляването на пенсиите. По думите му този бюджет "гали ухото на избирателя".

"Истината е, че в основата на бюджета за ДОО, ние залагаме една социална справедливост за всички граждани в България. Бюджетът е разумен, базиран на икономически растеж и повишена събираемост в приходната част", заяви Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната". Той се обърна към опозицията да не си играят със страховете на пенсионерите, че "ще ги залее един студен душ с предстоящото осъвременяване на пенсиите юли месец или че инфлацията вече е изяла увеличението". До юни месец ще излезем с конкретни предложения за реформа в пенсионната система, която да гарантира сигурност, увери Арабаджиев. Според него бюджетът е и разумен. Той посочи, че не се предвижда промяна на данъците.