/ iStock/Getty Images
Бюджет 2022 г. влиза на първо четене в пленарна зала. Първото четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. е точка първа от предложения дневен ред от програмата за четвъртък - 10 февруари.

Разходите за здравеопазване до края на 2022 г. са предвидени да бъдат над 6 млрд. лв., което прави с над 600 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.

Ръст на пенсиите с 6,1 на сто и минимален осигурителен доход от 710 лв. са част от заложените параметри.

От първи април, когато новият бюджет трябва да влезе в сила се предвижда и обезщетението за майчинство да стане 710 лв., а максималният осигурителен доход - 3400 лв.

Народното събрание ще обсъди на първо четене и проектобюджетите за 2022 г. на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Изборът на председател и един член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), също е в предложения дневен ред на първия пленарен ден. Тогава се очаква на първо гласуване да бъдат обсъдени и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Цялата програма за работа беше изчетена от председателя на парламента Никола Минчев. Той обяви, че се вкарва допълнителна точка за отмяна на решението от 7 януари за достъп до сградите на Народното събрание, предложена от група депутати от "Възраждане".

Николина Ангелкова (ГЕРБ-СДС) настоя точка шест - за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. - да стане точка първа. От ГЕРБ-СДС поискаха също друг техен законопроект - за компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването - да бъде изместен по-напред в програмата. Искането им не беше прието.

ДПС поискаха изслушване на вицепремиера и финансов министър Асен Василев във връзка с Националния план за възстановяване, но предложението беше отхвърлено.

В началото на пленарното заседание заместник-председателят на ДПС Халил Летифов отново настоя, че на сайта на парламента все още няма отговор от вътрешния министър Бойко Рашков на поставен от Мустафа Карадайъ въпрос за случаите на полицейски произвол на изборите. Той разказа, че се е видял с граждани и не е знаел какво да им обясни.

"Няма основание да коригираме сайта. Отговорът стои срещу въпрос", отговори Никола Минчев.

 
БТА