/ БГНЕС

Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“ призова на 22 февруари всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за посетители. Протестните действия са заради "обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.", се уточнява в съобщението. 

20 млн. лв. от бюджета на ВСС ще бъдат дадени на БАН

"Принудени сме да пристъпим към тези действия и заради някои необмислени, според нас, изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област", посочват от Националната федерация "Култура". Те задават няколко въпроса към председателя на Народното събрание, президента, премиера, депутатите и министрите. "Бихте ли ни предложили практически модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9,2%, смятате ли, че тези пари ще ни стигнат дори само да „бършем прах“ на работните си места, каквато е очевидно представата на министър Асен Василев за основните занимания на специалистите от нашата гилдия?", питат от федерацията.

Над 7 часа бурни дебати, смях и аплодисменти: Парламентът прие Бюджет 2022 г. на първо четене

В самия край на обсъжданията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше предложено и прието да бъдат добавени 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти – музеите, галериите, въз основа на проекти, одобрени по ред и условия от министъра на културата. "Тези пари само за проекти за музеите и галериите ли ще бъдат използвани  или ще бъдат дадени „по принцип“ на Министерството на културата" е друг въпрос, поставен от федерацията. Те искат да знаят и дали тези 12 милиона лева към Националния план за възстановяване и устойчивост за култура ли ще бъдат прибавени или ще бъдат отделно от него, и, ако биха били прибавени отделно от споменатия по-горе план, откога ще може да се кандидатства с проекти за тях. Одобрявате ли изразеното от председателя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов намерение съвсем скоро да бъдат предприети мерки за редуциране на „толкова много музеи“ у нас, за да не се „натоварва държавата?", питат още от федерацията.

Надяваме се след второто четене на проектобюджета в Народното събрание да нямаме причини да подновим протестните си действия, се посочва в съобщението.