Синдикалните секции на КТ „Подкрепа“ и КНСБ към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч излязоха на протест.

Те се събраха от 12:30 до 13:00 часа пред сградата на институцията, за да изразят недоволството си и да поискат увеличаване на средствата за издръжка, предвидени в бюджета за тази година.

Мила Миронова, председател на синдикалната секция към КТ „Подкрепа“, посочи, че се присъединяват към протеста на галерии, музеи и други културни институции в страната.

Културни институции в Плевен се присъединиха към протеста на музеите и галериите

„Години наред културата е неглижирана и поставена на опашката. Вече сме решили, че след толкова дълго време ние няма да се съобразяваме със ситуацията в България, вече българското правителство да чуе исканията ни“, каза Миронова. 

Тя добави, че настояват за достойно заплащане на библиотечните работници. „С проекта за бюджет-2022 г. е  невъзможно да бъдат изпълнени клаузите от браншовите договори, влезли в сила от 1 януари, за минималните възнаграждения по длъжности и за увеличение на процента за прослужено време“, заяви Миронова.

Протестиращите искат също средства за осигуряване на комфортни условия за потребителите на библиотеката. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени библиотеките (извън единния разходен стандарт за издръжка), допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието, са другите искания на служителите на библиотеката.
БТА