Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и Художествена галерия (ХГ) "Илия Бешков" в Плевен се присъединиха към протеста на музеите и галериите.

Както БТА съобщи Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" призова музеите и галериите да бъдат затворени в знак на протест на 22 февруари заради планираното минимално увеличение на бюджетите на тези културни институти с 5 %.

Музейните работници в Перник протестират символично за час

Протестът в ХГ "Илия Бешков" протича като през целия ден залите остават затворени за посетители. "Увеличението на бюджетите е недостатъчно, предвид инфлацията, която се усеща все по-остро.

Oт години музеите и галериите са с изключително нисък бюджет, който не достига за много от дейностите им", каза Цвета Кацарска, директор на ХГ "Илия Бешков". Тя подчерта, че опазването на културно-историческото наследство изисква специални грижи - съхраняване при определени условия на произведенията, реставрация, обучение на специалисти, които трудно вече се задържат заради ниското заплащане. 

"Няма да тръгнем по площадите и няма да развяваме знамена, но този бюджет е недостатъчен от години, докога ще търпим това", коментира Иван Велчев, уредник в галерията. "Нека депутатите видят, че хората, които работят в музеите и галериите, имат нужда от нормални условия на работа и нормални трудови възнаграждения", подчерта той.  

Плевенската Панорама участва в днешния протест като затвори за посетители от 09:00 до 10:00 часа.Галин Димитров, уредник в Регионален военно-исторически музей - Плевен и председател на синдикална организация към КНСБ коментира, че в продължение на десет години гилдията им настоява за минимални начални работни заплати по коефициент, което е било договорено с Министерство на културата през миналата година и е била дадена заявка, че ще получи приемственост в новото правителство.

Тези решения са били включени в браншовия колективен трудов договор като е било уточнено, че трябва да бъде увеличен държавният стандарт за субсидирана бройка с 25 до 30 процента. "Инфлацията промени ситуацията и към момента се настоява за 50 на сто увеличение", обясни Димитров.

Според него предлаганото увеличение с пет процента в краткосрочен план ще доведе до голям срив в културната сфера, а ако правителството желае да инвестира в дългосрочна стратегия за развитие на музейната гилдия, би трябвало да се вслуша в предложенията на специалистите. Димитров посочи, че специалист-уредник в момента получава чиста заплата от 690 лв., което в повечето случаи се отнася за млади хора със семейства с малки деца.

"Каква ще е мотивацията на този специалист да продължи да работи в гилдията, а всъщност функциите, които ние изпълняваме, са да популяризираме и пазим паметта на нацията", подчерта още Димитров. Регионалният исторически музей в Плевен не се включи в протеста.
БТА