/ ThinkStock/Getty Images
И лекарите се обявиха срещу Националната здравна карта на Ананиев
97480
И лекарите се обявиха срещу Националната здравна карта на Ананиев
  • И лекарите се обявиха срещу Националната здравна карта на Ананиев
След недоволството на пациенти и болнични директори, и лекарите се обявиха срещу Националната здравна карта, изготвена от ресорния министър Кирил Ананиев. Оказва се, че в документа, който има за цел да определи нуждата от болнични легла на територията на страната, в областите Стара Загора, Ямбол и Пазарджик няма да има нито едно легло за лечение на хора с урологични проблеми. Цяла Силистренска област пък е оставена без легло за ортопедични и травматологични заболявания. Новата Националната здравна карта отчита близо 6000 излишни легла, което значи, че след като тя влезе в сила, Здравната каса няма да заплаща за тях.

Област Добрич иска повече джипита и специалисти
 
Здравната карта първоначално бе въведена от бившия министър Петър Москов, след което – свалена в съда и с известни корекции отново обявена от настоящото ръководство на здравното министерство. След пациенти и болнични директори обаче и Лекарският съюз подкрепи тезата, че документът е изготвен еднолично от ведомството, без да са взети предвид становищата на комисиите, изготвили областните здравни карти.

Здравната каса с нови изисквания към болниците
 
Така се оказва, че след като картата влезе в сила, няма да има урологични легла в Стара Загора, Ямбол и Пазарджик, а в Сливен, например, ще има едва едно легло за съдова хирургия. За цялата Силистренска област не се предвижда нито едно легло за лечение на ортопедични заболявания, посочват лекарите в отворено писмо до премиера, омбудсмана и здравните власти.

Управници и лекари против новата областна здравна карта
 
Лекарите подчертават, че въвеждането на въпросната здравна карта ще доведе до влошаване на качество на болничната медицинска помощ и достъпа до нея, като потърпевши ще бъдат единствено здравоосигурените лица. Друг от резултатите от приемането на документа ще бъде механично затваряне на работещи към момента клиники и отделения, тъй като Здравната каса ще спре да плаща за тях. Оказва се, че Министерство на здравеопазването е заложило толкова високи изисквания в Наредбата за пакета от здравни дейности, които се заплащат от касата, че общинските болници не са в състояние да сключат договор за изпълнението им.

Стефан Радев: Предложеното намаление на леглата е голямо
 
В заключение от Лекарския съюз апелират документът да бъде върнат в Министерския съвет и преработен.