/ БТА
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че все още не са взели окончателно решение за подкрепа и ще изчакат "до последния възможен технологичен момент", за да видят в каква посока точно ще тръгнат от "Има такъв народ" и дали ще поддържат поведението "всички останали да бъдат сложени пред свършени факти, или все пак ще има възможност за изграждане на някакво партньорство". Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на партия ДБ. По-рано през деня той гостува в Българското национална радио.

Христо Иванов коментира, че не може да определи все още отношението, защото липсва критичната минимална доза информация, на базата на което да се вземе, като допълва, че все пак вижда очертаващата се формула и това го безпокои.

Христо Иванов: Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява

Пламен Николов е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“, Радев му връчи мандата за правителство

"Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която беше обявена за министър-председател, е убедителна. Тук не става въпрос за биографията на Пламен Николов. Притеснява ме начинът, по който става това обявяване. Става дума за един процес, в който няма никаква предсказуемост и от наша гледна точка не отговаря на обективни критерии да излъчим подкрепа", каза Иванов, като изрази надежда в малкото оставащо време очертаващата се формула да бъде преосмислена.

По думите на лидера, "Демократична България" е готова да даде подкрепа, но единствено за силно реформаторско управление, което може да трансформира България. Той изразява и притеснение да не се повтори маниерът на управление на Борисов.

Филип Станев: Да престанем да се делим на умни и красиви, дайте да работим

"При Бойко Борисов цялата власт беше концентрирана в един човек, всички около него бяха изпразнени от съдържание, а хората бяха превърнати в някакви марионетки, бушони. Това даваше възможност за едно ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега влизаме в ситуация, в която има един център на вземане на решения около Слави Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия, чийто център излъчва един човек за премиер, който не отговаря на нашите обективни очаквания за поста", допълни Иванов.

Борисов за номинацията на ИТН за премиер: Имам само една забележка – трябваше да е Слави Трифонов

Христо Иванов припомни, че примерите с Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков са с цел да покаже какво ще подкрепи като посока, профили и тип дейност. Според него те са атакувани, защото са направили трансформационни процеси.

Тошко Йорданов: Пламен Николов е специалист и ако бъде избран за премиер, няма да берем срам

"Все пак оставаме с надежда и не затваряме вратата. От гледна точка на очакването за наша подкрепа, този начин на действие няма как да доведе за добър резултат. Все още сме отворени за смислен професионален структуриран разговор, който води до ясни ангажимент, гарнирани с хора, на които може да се има доверие, че ще ги изпълнят и изграждане на процес на партньорство", посочи още Христо Иванов.
БТА