Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира пред NOVA тяхната номинация за министър-председател и бурните политически емоции преди и след това. 

Вчера президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „Има такъв народ“ - Пламен Николов. А той своя страна заяви: "За мен е чест и отговорност да получа мандата. Ще направя всичко възможно всичко да бъде по установените закони". Неговото име остана загадка до последно. Като преди това за министър-председател се спрягаше името на юристът Петър Илиев. Веднага след връчването на мандата Николов изброи петте приоритета, които стоят пред България, според него: Планът за възстановяване и устойчивост; Предстоящата COVID криза; Преизчисляване на пенсиите; Изборната система – мажоритарният вот остава на дневен ред; Съдебната реформа. От "Има такъв народ" изразиха надежда в парламента да получат подкрепа за тези приоритети и посочиха, че държат на подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Тъй като след дни на преговори между парламентарните групи на ИТН, ДБ и ИБГНИ и експертни срещи в търсене на общи политики, посоки, виждания и приоритети, отношенията последната седмица се обтегнаха, а надеждите за съставяне на правителство започнаха да намаляват. Пламен Николов има 7 дни, за да предложи структура и състав на проекта за правителство, според Конституцията, така че предстои да стана ясно какво ще се случи.

Пламен Николов е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“, Радев му връчи мандата за правителство

С Пламен Николов работим от три години и половина. След референдумът, който направихме, проведохме събеседване с хора, които са с качества и имат желание да дадат каквото могат за промяната на страната. Беше публично, излъчвахме го в интернет, просто колегите журналисти и политици не гледат в перспектива. Там се появиха много качествени хора, с които работим”, каза още Йорданов.

„Той има качества, изключително образован е и ако стане министър-председател и получи одобрението на парламента, няма да берем срам. Много добър специалист е, комуникативен, разбран е, може да се води с него диалог“, посочи Йорданов и допълни, че кандидатът им за премиер е бил в реалния бизнес, рискувал е собствените си пари за развитието на фирма, поемал е отговорност за големи проекти.

Кой е Пламен Николов - кандидатът за следващ министър-председтел на България

На въпрос дали липсата на политически опит ще е проблем, той заяви: „Кажете ми кой политик се е появил с политически опит?! Човекът трябва да разбира това, което прави. В политиката трябва да влязат морални хора, с качества, които да разбират от материята, в която ги хвърляме“.

Какво не знаем за Пламен Николов? (ВИДЕО)

Тошко Йорданов отговори и на въпроси за финансовия министър в служебното правителство Асен Василев. Той обясни, че Василев се е появил като "фойерверк", изглеждал е добре, общественото мнение също е изиграло ключова роля за "Има такъв народ", за го поканят в служебния кабинет заедно с Кирил Петков и Николай Денков.

“Ние поехме своята отговорност и втори път не сме го предлагали, след като разбрахме какво се е случило. Този, който го е предложил преди това, дали го е проверил? Василев за втори път е в служебно правителство. Вина ли е, че сме го номинирали? Вина щяхме да имаме, ако го направим министър, след това, което знаем за него. Човекът има бизнес минало, което не е добро“, каза Йорданов. 

Тошко Йорданов обвини министър Василев в кражба на интелектуална собственост 

Той допълни: “Христо Иванов си позволи да ни казва кой да слагаме за министър, затова си позволихме да отговорим. Отговорността се носи от този, който го е направил министър, не от нас. Аз не казвам, че президентът се е справил зле – служебният кабинет е прекрасен, могат да се допускат грешки. Ако имаме възможност да имаме кабинет, възможно е да имаме някой, който да не е достатъчно читав или да не стане достатъчно добър. Въпросът е да се реагира след това правилно. Тук просто се получи пренатягане с няколко човека с постоянно обяснение колко са светци. Засветиха червени лампи след разговора ни с него”.

Йорданов посочи, че няма да се извини на Асен Василев, тъй като е съобщил само факти. Според Йорданов служебният финансов министър лъже, защото е имало съдебна експертиза в Лондон, след която той е предложил извънсъдебно споразумение. Асен Василев поиска извинение от Йорданов, като посочи, че е спечелил всичките съдебни дела в Ню Йорк по казуса с интелектуалната собственост. Финансовият министър допълни, че вижда в позицията на ИТН “дългата ръка на ДПС“. 

Асен Василев: Виждам дългата ръка на ДПС и Тошко Йорданов в атаката срещу мен

Йорданов коментира и спекулациите, че от партията са сменили името за кандидат-премиер в последните минути и първоначално са смятали да предложат Петър Илиев, който беше кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет.

„Това тръгна от Николай Хаджигенов. На срещата ни с „Изправи се БГ! Ние идваме! обсъждахме кои имена те не биха подкрепили и поради какви причини. С Петър Илиев работим от референдума, той е прекрасен юрист. Хората, които са от нашия екип, ги защитаваме, особено ако им „скачат” с глупости. Няма да ви кажа какъв ще става Петър Илиев в кабинета, това е работа на министър-председателя”, коментира депутатът.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" коментира и отношенията и преговорите с "Демократична България":

„Когато обявихме първия вариант за кабинет, ни казаха, че е рано и трябва първо да се говори за политики, а не за хора. Те казаха, че са важни действията по сектори. След което сега се връщаме на точка 1. Ние трябваше да получим одобрение от друга политическа партия ли какъв екип да предложим? Една работа се върши от едни хора, но е важно какво се върши. Парламентът е този, който трябва да свърши половината работа”, смята Йорданов и обвини „Демократична България” в саботиране на процеса, скачайки срещу евентуалния кабинет.