Христо Иванов
Христо Иванов / БТА
"Започваме заедно да орем държавната нива. България е в криза и най-очевидното проявление на това, е че от повече от година нямаме пълноценно и нормално управление. И нямаме ясна формула как да създадем следващо управление".

Това заяви Христо Иванов при откриването на новото Народно събрание.

Той посочи няколко основни приоритета, с които незабавно трябва да се заемат депутатите.

"Трябва да започнем веднага работа по подготовката за следващата ковид-вълна. Ще сондираме с колегите какви мерки можем да вземем и да видим какво можем да направим в парламента за да подпомогнем здравните власти. На второ място е Планът за възстановяване - ние трябва да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати и ще бъдат вложени в истинска модернизация на страната, в човешкия капитал. За технологично обновяване, за зелени политики, за модернизация в областта на енергетиката", подчерта съпредседателят на Демократична България.

Мая Манолова: Ние идваме за да изгоним мутрите от държавата

Христо Иванов също така заяви, че трябва да се започне незабавна работа по бюджет 2022.

"Това ще бъде един бюджет на промяната, в който да заложим модела на възстановяване и подобряване на публичните разходи. Тогава ще можем при по-голяма ефективност и прозрачност да потърсим възможности за увеличаване на пенсиите, за политики на социални услуги, здравеопазването и отглеждането на деца", обясни той. И даде случващото се в "Пирогов" като пример, с който да онагледи необходимостта от здравна реформа.

"Даже ми е неудобно да цитирам доклада на ЕК, защото българските граждани го казаха. Г-н Гешев за поредно откриване на парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката", коментира Иванов проблемите в съдебната система.

Той също така даде формула как България да бъде извадена от дългогодишната криза.

Карадайъ: Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето

"В България има корупционен модел, който се корени в тоталитарния режим и в продължаващото влияние на комунистическите служби. Той е инкорпориран политически в това, което наричаме "Сарайския модел" и има най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Решението на този дълбок проблем е реалният отговор как страната да излезе от кризата", каза Христо Иванов.

"Кои са партиите на промяната ще се разбере по нашата работа за премахване на точно този проблем", подчерта той.

"Ние трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт и особено това се отнася за главния прокурор. Ние трябва да приложим смела съдебна, конституционна реформа. Този път ние няма да внасяме и да предлагаме законопроект. Този път ние ще инициираме дебат", заяви Христо Иванов. Той посочи, че ДБ ще покани всички парламентарни сили, за да дебатират и всеки да изложи своята визия за съдебна реформа.

"Нека да започнем с юридическото образование, но не можем да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата, не можем да си затваряме очите за това, че е нетърпимо това, в което се превърна специализираното правосъдие, каза Иванов и допълни, че КПКОНПИ - в този си вид е "бухалка".