46-ото Народно събрание започна работа. След проверка на кворума, новите депутати се заклеха, а веднага след това започнаха и изказванията на лидерите на парламентарно представените партии.

Първото изказване беше на зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

"Ако в следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за постове са верни, би трябвало да има правителство, което трябва да продължи работата на служебния кабинет, защото това е посоката, която трябва да се развива в страната. Ако няма, вероятността да отидем на предсрочни избори е голяма. Това заяви народният представител от "Има такъв народ"

БТА

И допълни - "Този парламент, който нареди българският народ, е по-различен от предишния. Според мен той е отговаря на реалността. Фактът е, че Министерският съвет присъства тук, за разлика от предишния път, говори, че хората, които са тук не се срамуват", обясни още Йорданов.

Второто изказване бе на ГЕРБ. 

„Въпреки, че нямаше ясен победител на изборите - честито на първите“, заяви председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова. „Изборите се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на представители на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в обществото", каза още Атанасова.

БТА

"Вместо изборите да разрешат политическата криза, те я задълбочиха. И днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме на блокаж на цели държавни системи", подчерта Десислава Атанасова.

Тя заяви, че предходните управляващи ще бъдат категорична опозиция и ясно даде да се разбере, че със заявените от партията на Слави Трифонов приоритети, те не могат да разчитат на подкрепа от ГЕРБ за бъдещо правителство.

Последва изказване от името на БСП. Направи го лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Избрани сме с най-ниска избирателна активност – това е знак към всички“. Задължение, което ни задължава да компенсираме с много и смислена работа, за да повишим доверието в парламента“, каза Корнелия Нинова.

БТА

И отчете: „По волята на хората има фрагментиран парламент. Необходим е диалог, но той не съществува и е предварително миниран. Партии на промяната срещу партии на статуквото. „Има такъв народ“ се отказаха да са протестна партия и решиха да са антисистемна". Корнелия Нинова обаче посочи, че те вече са системна партия, защото са за втори път в парламента и са имали председател на Народното събрание, което също ги прави част от системата.

"Третото предизвикателство е да съставим стабилно правителство с надпартийни интереси. Трети избори биха били пагубни", смята лидерът на БСП.

Четвърти се изказа Христо Иванов от името на Демократична България.

„Започваме заедно да орем държавната нива. България е в криза и най-очевидното проявление на това, е че една година нямаме пълноценно и нормално управление. И нямаме ясна формула как да създадем следващо управление“, каза Иванов.

Той посочи няколко основни приоритета, с които незабавно трябва да се заемат депутатите.

БТА

"Трябва да започнем веднага работа по подготовката за следващата COVID вълна. Ще сондираме с колегите какви мерки можем да вземем и да видим какво можем да направим в парламента за да подпомогнем здравните власти. На второ място е Планът за възстановяване - ние трябва да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати и ще бъдат вложени в истинска модернизация на страната, в човешкия капитал. За технологично обновяване, за зелени политики, за модернизация в областта на енергетиката", подчерта съпредседателят на Демократична България.

„Даже ми е неудобно да цитирам доклада на ЕК, защото българските граждани го казаха. Г-н Гешев за поредно откриване на парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката“, коментира Иванов проблемите в съдебната система. 

Последва изказване на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.  

"Изборите и резултатите от тях ясно показаха волята на народа. Народът иска промяна, а тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот на всеки гражданин. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето", категоричен беше Карадайъ. 

БТА

По думите му днес е паметен ден в българската история. "Докато някои предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещи или бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата или някоя друга партия има връзка с ДПС. Ние от ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата. Работим за това как животът на всички да се подобри, всеки да вижда по-ясно своето бъдеще и това на своите деца.

Ние от ДПС не търсим игри, не участваме и не търсим власт заради самата власт. Състоянието на нещата зависи от радикални реформи. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма", каза още Мустафа Карадайъ.И поздрави мюсюлманите за празника Курбан Байрам.

Последно беше изказването на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Председателят на парламентарната група Мая Манолова заяви: Нашата основна задача е да изпълним волята на обикновените хора да живеят в справедлива, богата и правова държава. В която всеки да се чувства сигурен и подкрепен.

БТА

"Призивът мутри вън не е достатъчен за да изгоним мутрите от ежедневието на българските граждани. След десетилетие мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани на всички етажи във всички държавни институции", каза още Манолова. По думтие ѝ тепърва сблъсъците с тях ще предизвикат катаклизми в обществения живот. "Ние нямаме никакви илюзии, че те няма лесно да се откажат да късат от здравата плът на държавата. Но, имаме решимостта да осветлим този процес и да сме гаранция, че повече няма да тормозят хора и бизнес в България. Целта ни е мутризация в бъдеще да не бъде възможна, независимо кой е на власт", подчерта Манолова.