Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БТА
Избрани сме с най-ниска избирателна активност – това е знак към всички. Задължение, което ни задължава да компенсираме с много и смислена работа, за да повишим доверието в парламента. Това заяви лидерът на БСП на първото заседание на новото 46-о Народно събрание.

"По волята на хората има фрагментиран парламент. Необходим е диалог, но той не съществува и е предварително миниран. Партии на промяната срещу партии на статуквото. „Има такъв народ“ се отказаха да са протестна партия и решиха да са антисистемна". Корнелия Нинова обаче посочи, че те вече са системна, защото са за втори път в парламента и са имали председател на Народното събрание, което също ги прави част от системата.

"Третото предизвикателство е да съставим стабилно правителство с надпартийни интереси. Трети избори биха били пагубни", смята лидерът на БСП.

Най-голямото предизвикателство, смята Нинова, е разрушаването на стария модел на управление. Смяната на хора и органите, според лидера на БСП, не решава проблема, а трябва да се потърси причината. По думите ѝ именно в парламента се намира зародишът на тези обществените проблеми – с приетите закони.

"Имате ли воля да изкореним лобистките интереси? Промяната в съдебната система – закриване на специализирания съд и прокуратура, смяна на главния прокурор, реформа и в КПКОНПИ. Най-важен приоритет за БСП остава социална политика. „Близо една четвърт от българите живеят под прага на бедност. Цените на храните, тока, водата, растат неимоверно бързо. Тази вълна ще удари тежко домакинството, трябва да избързаме и да ги подготвим. Сега трябва да направим актуализация на бюджета. Внесохме пакет за преизчисляване на пенсиите, помощ за второ и трето дете, безплатни детски градини", посочи като важни приоритети Нинова.

За БСП друг приоритет е здравеопазването. По думите ѝ трябва да се разгледат Плана за действия при пандемия, да се актуализира и да се осигури финансиране. Трябва и промяна на здравния модел, болниците да не са търговски дружества, държавата да плаща специализацията на кадрите.