"Ние смятаме, че трябва да бъде направено наистина възможното усилие, отговорно, с диалог да бъде излъчено управление в този парламент." Това заяви Христо Иванов по време на консултациите на президента Румен Радев с "Демократична България". "Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад", допълни съпредседателят на ДБ.

"Като активни участници в управлението на страната, аз съм сигурен, че си давате сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхната проекция на месеците напред, предвид няколко утежняващи обстоятелства", каза в началото на консултациите с "Демократична България" президентът Румен Радев.

"Вие вече заявихте, че ще положите усилия, формирането на правителството в рамките на третия мандат, да се случи. Водите и диалог с всички потенциални партньори, но е важно как виждате формулата за излизане от най-важното, от политическата криза да можем да решаваме пълноценно всички останали кризи. Как, на каква база ще водите този диалог, ако получите третия мандат. Около какви приоритети и програми смятате да обединявате усилията на останалите партньори в коалицията. С кого сте готови да говорите и докъде бихте отишли на компромис, спрямо вашите ясно изразени принципи и ценности", попита Радев представителите на "Демократична България". 

"Намираме се пред изключително сложно предизвикателство. В една поредица от политически кризи и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства се покрива с един сплит от възможни кризи и кризи в зародиш. Рецесията, която се задава, финансовите измерения, свързани с инфлацията, трябва да ги добавим и т.н.", каза Христо Иванов. 

В очакване на третия мандат: Партиите на консултации при президента (ОБЗОР)

"Не сме очаквали знаци, че президентът ще връчи на нас мандата. Не сме готови с кабинет, защото третият мандат е „колективна игра“, и трябва да се търсят допирни точки. Ще преговаряме с досегашните партньори в управлението в опит да реконструираме мнозинството, с изводите от предишната коалиция.

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов след среща с президента преди връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Ако президентът реши да даде на БСП мандата, ние много сериозно ще обсъдим тяхната визия, възможностите, които се отварят с него, и ще бъдем конструктивни", каза Иванов.

Да отчитаме реалностите: очевидно най-голямата партия в парламента има своите резерви по отношение на мандат на ИТН, така че това не би бил добър вариант, допълни Иванов.

"Ние министър-председател няма да издигаме, това трябва да е инициатива на ПП, защото те спечелиха изборите, те получиха моралния мандат да отворят нова страница в българската политика. Ако отидем на избори, има много висок шанс или да се окажем в комбинация, с която не може да се излъчи правителство, или ще трябва да се правят компромиси. Затова смятаме, че е по-добре да преглътнем досегашните търкания и да продължим напред с компромиси, отколкото на власт да дойдат ГЕРБ и ДПС", завърши Иванов.

"Боим се, че няма никакви изгледи и гаранции, че още един цикъл от избори ще родят различен парламент. И фактически ние, тръгвайки към нови избори, вървим с много висока степен на вероятност, към влошаване на политическата среда за взимане на решение, защото кампанията ще бъде поляризираща", каза Иванов. 

„По-добре е да направим компромиса сега, да преодолеем натрупаните неудобства и да продължим в същия състав, макар и в реконструиран формат, отколкото да рискуваме всичко останало. Извън това, знаете ли, аз мисля, че трябва да се отнасяме по отговорно към диалога си с нашите партньори и да оставим спекулациите с чуждото влияние на „Възраждане“ Нека те да са единствените, които са в тази роля, други да не влизат в нея“, заяви Христо Иванов.

Относно отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, Иванов заяви:

„Това е трудна задача“ и допълни „Ние ще продължим с усилията в това правителство, в това мнозинство, в този парламент и в следващ, ние ще продължим да правим усилията“.
БГНЕС