Случва се момичета на 9-10-годишна възраст вече да имат цикъл, обясни д-р Йован Даскалов
Всяко младо семейство започва да планира бебе след като вече канализира живота си, което често води до закъсняване на първата бременност. Тази тенденция започна в САЩ. Всеки един гони нещо, но като се обърнем назад, виждаме, че "нещото" е едно празно пространство. Първата бременност вече надхвърля 30-годишна възраст. Преди границата беше доста по-ниска”. Това заяви акушер-гинекологът д-р Йован Даскалов в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

За израза „възрастна първескиня” той каза, че преди години се е смятало, че това е жена на 35 години. „Вече нещата се променят чисто физиологично, начинът ни на живот, храненето е по-различно. Хората започнаха интензивни тренировки, които променят женската структура. Храненето променя много”, каза лекарят.

Откриха причината за тежкото сутрешно прилошаване при бременност

Той обясни, че вече има момичета на 9-10-годишна възраст, които са в цикъл. „Когато цикълът започне в по-ранен срок, вторият пубертет също ще дойде по-рано. 24-25-годишна възраст е добра възраст за начало на бременността”, каза Даскалов.

Той изтъкна колко важен е начинът на живот на майката – дали е употребявала наркотици, дали е имала безразборни полови контакти. Храната също се отразява на майката. „Всяко гърненце да си намери похлупака, когато намериш точния човек – дали на 22, дали на 52, започваш да мислиш за семейство”, обясни гинекологът.