Според шефа на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС трябва да се помогне най-вече на най-засегнатите от кризата след пандемията от коронавируса.

Пред Диана Найденова в „Карай направо“ по NOVA той уточни, че не е привърженик на "даването на калпак", а на балансирания подход, тъй като освен подкрепа на засегнатите, държавата трябва и да продължи да функционира.

Адемов посочи, че трябва да се насочат мерки към безработните.

Хасан Адемов пред DarikNews: Аз съм просто един от тези 112, които преминаха през ада

"Схемата 60/40 работи. Трябва да се промени дизайнът на 60/40, за да стигне до повече хора. Националният съвет за тристранно сътрудничество са предложили 50 мерки, които са консенсусни. Още по-сериозни мерки, по-сериозна подкрепа за самоосигуряващи се лица, хора с увреждания", изброи той.

Адемов коментира и критиките, че ДПС не е в опозиция, а напротив.

"Ние имаме различно мнение от БСП как трябва да се държи една опозиционна сила в момент на криза. Тогава трябва да бъде мобилизиран целия потенциал. Затова сме подкрепили тази актуализация на бюджета", разясни той.

А за думите на президента, че "ако той управлява, няма да се краде", депутатът посочи:

"Този, който има такава информация, трябва да сезира компетентните органи"

Д-р Хасан Адемов: Всеки ден изминавам по 10 000 крачки у дома (ВИДEО)


Хасан Адемов разкри подробности и как е преборил коронавируса, след като той бе първият депутатът с положителна проба.

Има една много голяма особеност при  COVID-19 – много често субективните усещания се разминават с обективната находка. Тоест, аз съм се чувствал след третия ден от началото на заболяването почти в перфектна форма, без каквито и да е оплаквания, но ренгеновата находка, клиничните показатели са показвали съвсем друго лице – истинското лице на коронавируса“, обясни той.

Адемов сподели, че не е имал уговорка с Цвета Караянчева да бъде съобщено името му на извънредния среднощен брифинг, който тя даде по повод първата положителна проба за коронавирус в парламента.

„ Не съм очаквал, че ще бъде съобщено името ми. Но след няколко дни, разсъждавайки трезво, разбрах, че е по-добре тогава да се съобщи, вместо да има догадки”, разкри той.

На въпрос защо народните представители са взимали по 2/3 от заплатите си, докато не са работили по време на карантината, Адемов обясни, че дейността в регионите не е спирала. Той също така припомни и за даренията, направени от депутати. "Голяма част от народните представители направихме достатъчно сериозни дарения, нашият колега Делян Пеевски е най-големият дарител", посочи Адемов.