Очакват се няколко демонстрации в седмицата на дебатите и гласуването на вота на недоверие срещу правителството
Пред Президентството започна „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“, организиран от „Правосъдие за всеки", който прерасна в шествие, което стигна до пл. "Народно събрание".

Към събитието се присъедини и министър-председателят Кирил Петков заедно с неговата съпруга.

Организаторите казват, че в дните до вота на недоверие трябва да се чуе гласът на свободните граждани след свалянето на Никола Минчев от поста парламентарен шеф.



Самият Минчев също се присъедини към събитието, за да благодари лично за подкрепата. Той даде и заявка, че "битката за държавата и за връщането на нормалността ще продължат да я водят". Пред журналисти той коментира, че очаква дебатът за вота на недоверие да бъде ожесточен и продължителен. Според него вотът може и да не мине в парламента.

БТА

Когато тези хора са толкова години на площада, няма как да не се присъединя към тях. Благодаря им за подкрепата, че не си стоят вкъщи - на топло, на удобно, да чакат някой да направи нещо, а излизат на площада да изразят мнението си, заяви и. д. председател на Народното събрание Мирослав Иванов. По отношение на предстоящата парламентарна седмица той посочи, че ще се опита с добър тон да направи така, че да не се случват грозни сцени и да се проведат нормални дебати, които да са в духа на парламентаризма и да бъдат изложени аргументи.

БТА

 Искам да живея в държава, в която всеки специалист ще бъде свободен да казва мнението си. Аз съм един нормален човек, който в момента тества съдебната система. Чакам тихо и кротко да видя какво се случва, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Тя напомни, че е завела съдебно дело за дискриминация. "Виждате колко е важно, ако предпочетем личните ни интереси за малко, какво може да се случи в един парламент. Крехко мнозинство, което в един момент, в рамките на 24 часа, да бъде променено. Няма да стане. Всеки глас е важен. Каквото става в парламента, трябва да е израз на волята на народа", допълни Сербезова. 



България избира да бъде част от свободния свят, където всички трябва да са равни пред закона. Това е моделът за развитие за просперитет на всяка успешна държава. Другият модел го видяхме досега- 12 години феодален модел, в който преуспяваха тези, които са най-близки до властта. Този модел трябва да прекършим сега, каза депутатът Владислав Панев.

В демонстрацията се включиха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на транспорта Николай Събев и министърът на електронното управление Божидар Божанов.
 

"Предстои решителна седмица за бъдещето на България, за Правото, демокрацията и парламентаризма. Тази седмица ще реши няколко важни въпроса. Не просто дали ще продължи промяната, а дали ще има решителна битка с корпуцията и олигархията, която иска да си върне контрола върху държавата, дали ще продължи съдебната реформа и ще има ли върховенство на Правото, дали ще имаме своята истинска преспектива в Европа! Старото статукво обедини сили, за да спре реформите и да опази каналите за големите грабежи, като не се посвени да включи в новата коалиция и партия, явно защитаваща интересите на агресора Путин. Ако се отиде на избори, този състав на ВСС остава, въпреки края на мандата му през октомври, защото няма да има парламент, който да избере новата парламентарна квота в него. Гешев също остава главен прокурор, а съдебната реформа де факто спира. Не бива да допускаме това!", призовават организаторите.

Божидар Божанов
БТА

Събралите се на демонстрацията скандираха "Гешев е позор, оставка и затвор".

Протест в подкрепа на Никола Минчев пред Народното събрание

"В дните до вота на недоверие трябва да се чуе гласът на свободните граждани, така, както започна това в четвъртък след свалянето на председателя на НС, достойният Никола Минчев. Понеделник е първият от тези важни дни, в които ви призоваваме да се съберем, за да покажем кои сме тези, които един полудял кандидат за фюрер в НС нарича "фашистка измет", гласи още съобщението на Инициатива "Правосъдие за всеки".

Втори протест пред парламента в защита на Никола Минчев, замеряха Тошко Йорданов (СНИМКИ)

В 18:30 пред парламента започна граждански протест в подкрепа на правителството, към който ще се присъединят демонстрантите от шествието в подкрепа на парламентаризма.

Протести се организират и в други градове в страната.



По същото време пред Министерския съвет протестиращи поискаха оставката на Кирил Петков. Протестът започна със скандирания "Киро, позор, оставка и затвор". Протестиращите се заканиха, че ще излизат на протест всеки понеделник и четвъртък.

Дебатите в пленарната зала ще се състоят във вторник на извънредно заседание на парламента. Вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков ще се проведе в сряда.