Междувременно, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и група депутати от неговата партия са блокирани пред служебния вход
Граждани се събраха на втори протест в рамките на деня в подкрепа на Никола Минчев от "Продължаваме промяната", който беше отстранен от председателския пост с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ". Искането беше внесено именно от ИТН.

Протестиращите изпълниха част от пространството на площад „Народно събрание“ пред емблематичната сграда на законодателния орган, позната с надписа „Съединението прави силата“ и блокираха движението по бул. „Цар Освободител“. 

Протестът протича мирно, а полицейското присъствие в района е засилено. В един момент обаче протестиращи  замериха с предмети и бутилки с вода председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Докато законодателният орган обсъждаше актуализацията на бюджета, Йорданов се опита да говори с демонстрантите в подкрепа на отстранения днес председател на парламента Никола Минчев, но бе изведен от полицаите, охраняващи протеста и съпроводен обратно до сградата на Народното събрание. 

Булевард „Цар Освободител“ в центъра на столицата продължава да бъде затворен за движение.

Междувременно, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и група депутати от неговата партия са блокирани пред служебния вход на Народното събрание от протестиращи.
Достъпът до тях е ограничен от плътен полицейски кордон.

Протестиращите освиркват Костадинов и депутатите от неговата група.

Депутатите от парламентарните групи на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП преминават през протестиращите под бурни овации и без да бъдат възпирани.

След дълги дебати днес Никола Минчев бе отстранен от поста на председател със 125 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. От „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „БСП за България“ и нечленуващите в парламентарни групи депутати 113 гласуваха „против“, а самият Никола Минчев се въздържа при процедурата. 

След гласуването на отстраняването му в пленарната зала граждани се събраха пред Народното събрание на протест в негова подкрепа.

След дълги дебати днес Никола Минчев бе отстранен от поста на председател на Народното събрание със 125 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. От „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „БСП за България“ и нечленуващите в парламентарни групи депутати 113 гласуваха „против“, а самият Никола Минчев се въздържа. 

Сред мотивите за неговото отстраняване бяха посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Николай Минчев заяви, че ще остане депутат в 47-то Народно събрание.

Събитието бе организирано във Facebook под наслов: "Мафията отстрани Минчев: да защитим европейска България без мафия".

Преди обяд граждани се събраха пред сградата на Народното събрание в подкрепа на Минчев, докато в пленарната зала течеше дебатът за оставката му като председател на парламента.

 

Кирил Петков
Снимка: Георги Димитров

Премиерът Кирил Петков излезе заедно с останалите депутати от управляващата коалиция пред сградата на Народното събрание, където се провежда протест в подкрепа на досегашния председател на парламента Никола Минчев.
 

Никола Минчев
Снимка: Георги Димитров

Няма да се отказваме, не сме си го и помислили. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев.

"Следващите пъти, в които съм в позицията да провеждам гласувания в сградата зад мен, няма да се страхувам какъв ще бъде изходът, а ще съм сигурен, че зад мен стои стабилно мнозинство, което да работи само за България, без разръчкването на някои схеми и натискането на някои копчета да накара някои от правителството да се обръщат срещу България", каза Никола Минчев пред протестиращите.

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров


 

Снимка: Георги Димитров


Сред протестиращите има представители на "Продължаваме промяната", както и "Демократична България".

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров