"За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влязох в Народното събрание - храмът на българската държавност. А още по-голяма чест, която вие ми оказахте на трети декември, да ме направите пръв сред равни". Това заяви председателят на парламента Никола Минчев от трибуната на Народното събрание, по време на дебатите по поисканата му оставка. 

"На поста, който ми оказахте честта да заема и все още заемам, ще видим до кога, винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители", каза още той. "Винаги съм стремял да ви изслушвам, да ви давам думата, с което понякога съм си навличал гнева на коалиционни партньори. Такова е моето разбиране и възпитание", заяви още Минчев. 

"Всички знаем, че истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои и зад вота на недоворие другата седмица. В пленарната зала има ново мнозинство", категоричен беше Минчев. И допълни: "Новооформящото се мнозинство не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани стария модел".

"В такъв парламент дори по-добре аз да не бъда председателят, защото се оказа, че тези които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен. Ако се наложи да избираме нов председател, пожелавам той или тя да бъде толкова обективен, колко се опитвах аз. А колко съм успял, вие знаете", заключи Никола Минчев. 

След гласуването, Минчев заяви в кулоарите на парламента, че се е въздържал да гласува за собственото си отстраняване. "Новият председател ще бъде избран от новосформираното мнозинство. Аз само ще гласувам, ще преценя как когато видим кой ще бъде кандидатът", заяви той.