Днес е един паметен момент. Днес стана ясно, аз вече няма какво да разобличавам, който и да е от тази трибуна, всички избиратели на „Възраждане“ могат да видят, че те гласуват с ГЕРБ и ДПС. Това каза народният представител от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев по повод гласуваната оставка на председателя на Народното събрание.

Депутатите отстраниха Минчев като председател на парламента

„Това е за всички избиратели на „Възраждане“: Вие гласувате с ГЕРБ и ДПС, честито, добре дошли в мафията“, заяви Митев.

"Гласувах против оставката, защото съм против и винаги съм бил против това, че първи си отиват достойните. За г-н Минчев това не е краят, това е началото в политиката", заяви Крум Зарков от ПГ на „БСП за България” в отрицателен вот.

"Предстоят тежки дни и седмици пред нашата нация и в диалогът, който неминуемо ще се състои – дали тук, дали в предизборната кампания, трябва да се вдъхновим от Никола Минчев", прогнозира Крум Зарков.

Кирил Петков: Завесите се вдигат и нас не ни е страх от избори

"Ние много ясно сме казали кого ще подкрепим. Ще подкрепим правителството, защото не виждаме друга алтернатива. Ние сме казвали, че и правителството, и коалицията имат своите дефицити, но не виждаме нищо, което да ги замени и да е по-добро“. Това заяви от кулоарите на парламента лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов след гласуваната оставка на председателят на парламента Никола Минчев.

На въпрос дали от „Демократична България“ ще дадат предложение за нов председател на парламента, Иванов заяви, че няма никаква логика да го правят.

"Фактически господин Минчев плати цената на безобразията, на нарушителя на Конституцията Кирил Петков", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него гласуването днес е показало какъв ще е резултатът от гласуването на вота на недоверие срещу правителството. "Предполагам и това е най-правилното решение за българските граждани в тази кризисна ситуация", посочи още председателят на движението.

Има ново мнозинство в този парламент, коментира Кирил Петков веднага след отстраняването на Минчев.

Министър-председателят каза, че мнозинството е между „Възраждане“, ДПС, останалите депутати на „Има такъв народ“ (ИТН) и ГЕРБ.

"Това, което е интересно за всички български граждани, е, че ИТН влезе с идеята да "изчегърта" ГЕРБ и гласува с тях. „Възраждане“ веят някакви знамена, а пък ДПС говорят за мирните права на всички българи, коментира Петков. Те решиха да се прегърнат. Дори не за оставката на това правителство, ако толкова много я искат, те се прегърнаха за човек, когото те уважават. Това означава пълна безпринципност, означава, че тези хора не са тук за нищо друго, освен да правят политически игрички, няма морал и идеология",  заяви още той. 

БГНЕС