Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов смята, че смисленото решение в момента не е да се подкрепи правителство на коалиция „Обединени патриоти". Това стана ясно от интервю с Горанов пред NOVA.

"Наивно е да се мисли, че в този парламент може да има друго правителство. Защо наивно? Защото управлението не е шега и не е въпрос на аритметика. То изисква зад едно правителство да има сериозен кръг от хора с обща идеология, за да могат да вземат трудните решения, които се налагат в държава, която все още догонва Централна Европа", каза финансист номер едно в оставка.

Сидеров отправил апел: ГЕРБ и БСП да направят кабинет на спасението

По думите му няма нищо драматично нито в оставката на втория кабинет с премиер Бойко Борисов, нито в това, което предстои.

Горанов каза, че от страна на ГЕРБ има добра комуникация и добро отношение към партньорите, които досега са ги подкрепяли. Така той коментира заявката на Борисов да даде подкрепа на патриоти и реформатори, ако решат да съставят правителство, тъй като по думите му "им го дължи".

Борисов: Дължа подкрепа на Патриотите и Реформаторите, ако решат да направят кабинет (ВИДЕО)

Според Горанов обаче е ирационално и ненужно усилието за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

„За мен най-правилното решение е да минем през избори. Според мен не трябва да се правят опити за ново правителство в този парламент, то няма да бъде силно и няма да има достатъчната подкрепа", коментира той.

Плевнелиев: Вярвам, че 43-ото НС не е изчерпало своя потенциал (ВИДЕО)

„Няма нищо драматично, което се случва в момента. Държавата е далеч от ръба на някакъв колапс. Няма от какво да се спасява България, освен от популизма", подчерта Горанов. Той сподели, че не упреква парламентарно представени партии в популизъм, но призна, че някои от тях имат тези, които са отвъд възможното и се свързани с това, което хората искат да чуят.

Зеленогорски: РБ е да се търси вариант за кабинет в мандата на сегашния парламент

Горанов коментира, че ако се стигне до предсрочен вот, единственото нестандартно в ситуацията би била хипотезата да се премине през два служебни кабинета, при положение че евентуално Плевнелиев реди такъв кабинет, а след това избраният за президент Румен Радев реши да го прекрои.

"За мен и вчера се чуха гласове "Не трябва да се бърза със съставянето на служебно правителство", каза Горанов. На въпрос дали той и колегите му биха останали да работят в оставка до евентуално съставяне на служебен кабинет от Радев, Горанов каза, че според него това би бил работещ и смислен вариант, който да разграничи кой и докога носи отговорност.

снимка: БГНЕС

Източник: nova.bg