Ремонт на язовир край Шумен предизвика спасителна акция на доброволци, предава NOVA.

Мъртва риба в Марица вдигна на крак екоинспекцията в Хасково

Те вадиха хиляди риби, защото в последните дни водоемът беше източен почти напълно. Много голяма част от обитателите на водоема обаче са били оставени в тинята край преливника. Това предизвика и няколко проверки на институции.

Язовир Дибич е в списъка на съоръженията, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция с решение на правителството от 2018 година. Такъв ремонт ще се извърши сега, а за целта – водата трябва да се изпусне. „Това е погром. Нечие безобразие, което не знам как да коментирам”, казва Веселин Иванов.

„Има каракуда, шаран, костур, вижда се и червеноперка. Има малки шаранчета по 50-100 грама, които е хубаво да се извадят. Те бяха пуснати миналата пролет”, коментира Пламен Кънев.

От 2020 година язовирът е прехвърлен от община Шумен на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. „Не знам, че е имало такива доброволци, които са зарибявали.

По принцип - по какъвто и начин да се зарибява язовир, би трябвало да се уведоми собственикът на язовира”, заяви Цако Бънчев, който е изпълнителен директор на ДП „Използване и стопанисване на язовири“.

Директорът на предприятието Цако Бънчев обясни, че ремонт е бил наложителен, тъй като е компрометирана основата на водостока, а по стената минава пътят Шумен-Карнобат. „Аз съм сигурен, че фирмата е уведомила всички институции от Закона за водите. Това са собственик, общинските администрации, Басейнова дирекция, органите на МВР”, казва още Бънчев.

Стотици килограми умряла риба изплува по бреговете на Янтра (ВИДЕО)

Както от фирмата изпълнител, така и от Басейнова дирекция потвърждават, че има уведомление за изпускането на язовира по закона за водите. „Има малко по-друго тълкувание на въпроса в Закона за рибарство и аквакултури - където пише, че прехвърлянето на рибата се извършва под контрола на Агенцията за рибарство и аквакултури. За язовир Дибич – ИАРА - не е уведомена", каза Михаил Михайлов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Агенцията прави своя проверка за източването на язовир Дибич и случая с рибата. До месец трябва да станат ясни и резултатите - дали има виновна страна, която да подлежи на санкция. 
nova.bg