Глобиха шофьор, наклеветил катаджия, че си иска рушвет
Глобиха шофьор, наклеветил катаджия, че си иска рушвет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Глобиха шофьор, наклеветил катаджия, че си иска рушвет
61961
Глобиха шофьор, наклеветил катаджия, че си иска рушвет
  • Глобиха шофьор, наклеветил катаджия, че си иска рушвет

Пътен полицай осъди шофьор, който го наклеветил, че си иска рушвет. Делото бе частно наказателно и се гледа в Районен съд в Разград.

Инцидентът, заради който двама пътни полицаи от Разград завеждат дело срещу шофьор от село Липник, е станал на 3 юли миналата година. Тогава около обяд „БМВ"-то Джелил Ахмедов е спряно от служителите на реда в центъра на Разград, близо до бензиностанция „Ром петрол". При поискване на документи за проверка, Джемил Ахмедов от Липник представил шофьорска книжка, но талон нямал, тъй като му бил отнет по-рано от исперихски полицаи заради друго нарушение.

Според съдебното решение един от пътните полицаи с фамилия Добрев казал на Ахмедов и неговия спътник „да му дадат 50 лв. и да си тръгват". След това отишъл до служебния автомобил, където бил колегата му Новаков, който съставил акт срещу подсъдимия за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Като възражение в този акт шофьорът вписал: "Искат ми 50 лева, отказах да им дам, до мен е И.С. и двамата бяхме с колани, когато ни спряха".

Заради това писмено изявление е образувана проверка за набеждаване на длъжностно лице, прокуратурата обаче не образува досъдебно производство поради липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление. Затова двамата полицаи завеждат частно наказателно дело за оклеветяване.

Магистратите установяват, че по отношение на полицая Новаков оклеветяване има, но освобождават шофьора от Липник от наказателна отговорност, налагат му глоба от 1000 лв. Обезщетението за служителя на реда е 1500 лв., той е искал 5000 лв. За другия полицай съдът не е установява наличие на престъпление, твърди, че има съмнение и затова обявява Ахмедов за невинен.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Разград.

Наказателният кодекс прави разлика между оклеветяване и набеждаване. Според него който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него се наказва с е лишаване от свобода от 1 до 6 години и обществено порицание, а който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му препише престъпление, се наказва за клевета с глоба.