Гледат дело на еколози срещу Столична община
Гледат дело на еколози срещу Столична община / cнимкa: Sofia Photo Agency
Софийски градски съд ще гледа днес за пети път делото на Национално движение „Екогласност” и Екосдружение „Връбница-Надежда” срещу кмета на Столична община за отказа му да прекрати навреме договорите за балирането на софийските битови отпадъци.

Делото е заведено през 2006 г. – една година след началото на балирането и складирането на боклука в квартал ”Дружба” и район „Кремиковци”, но Столична община не изпълни указанията от три поредни заседания на Съда за представяне на доказателствата, съобщава Петър Пенчев, зам.-председател на Национално движение „Екогласност”.

Еколозите са представили протоколите на компетентните органи от Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите, с които се доказва неизпълнението на тези договори, като например, осигуряването и гарантирането на целостта на балите за срок от три години.

Според Петър Пенчев за излишното балиране от джоба на гражданите на София са взети над 100 млн. лева и цялата отговорност по управление на отпадъците е единствено на кмета на една община. Европейската комисия вече оцени като нарушение на екологичното законодателство всички досегашни действия на столичния кмет по управление на отпадъците без провеждане на оценка на въздействието върху околната среда.”