Главното мюфтийство осъди насилието над невинни хора
Главното мюфтийство осъди насилието над невинни хора / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човешкия живот, независимо от религиозната и етническа принадлежност. Това се казва в декларация на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България, разпространена до медиите.

Главното мюфтийство остро осъжда проявата на насилие над Георги Димитров-Метин, над който бе оказана безпощаднa и необоснована агресия от граждани в центъра на столицата, както и над Вики, която бе покушена седмица по-рано. Този акт е своеобразно проявление на призива на крайно националистическите политически формации в страната за обединен отпор, се посочва в декларацията.

От Мюфтийството заявяват, че са силно обезпокоени от нарушаване на суверенитета на човешкия живот вследствие на езика на омразата и антагонистичния призив на част от политически обвързаните лица в публичното пространство. Случилото се сериозно компрометира българската толерантност и създава предпоставки за етно-религиозен конфликт сред обществото, се посочва още в декларацията.

"Остро осъждаме преследването на хората заради тяхната религиозна и етническа принадлежност. Призоваваме българските граждани, изповядващи исляма, да запазят самообладание и да не отвръщат на този акт на явна агресия и нетърпимост", заявяват от Мюфтийството.

Главното мюфтийство на Република България призова правоохранителните органи и Прокуратурата да предприемат незабавни мерки в борба с ксенофобията и престъпленията от омраза, на които сме свидетели днес.