/ Прокуратура на Република България

Главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна в Будапеща с главния прокурор на Република Унгария Петер Полт. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския главен прокурор в Унгария, където се провежда Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация. 

Иван Гешев и Петер Полт
Прокуратура на Република България


Иван Гешев и Петер Полт обсъдиха предизвикателствата пред двете страни при утвърждаването на върховенството на правото в държавите членки на Европейския съюз. Главните прокурори на България и Унгария акцентираха и върху успешното прилагане на инструментите на ЕС, които позволяват бърз, пряк и ефективен начин на комуникация и изпълнение на Европейските заповеди за арест и разследвания, както и трансфер на наказателните производства. 

Иван Гешев и Петер Полт
Прокуратура на Република България


Изтъкнато бе традиционно успешното сътрудничество между българските и унгарските съдебни органи, осъществявано в духа на професионализма и общата ангажираност на прокурорските институции по отношение на противодействието на трансграничната престъпност и прилагането на ефективни способи за нейното пресичане и наказателно преследване. 

Главният прокурор Иван Гешев и неговият унгарски колега Петер Полт отбелязаха и положителна тенденция в наказателноправното сътрудничество, произтичащо от сключения през 2018 г. Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.

Прокуратура на Република България