Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
Има напрежение между България и Турция, но силно се надявам да не се стига до скъсване на дипломатическите отношения. Това заяви в Русе премиерът Огнян Герджиков, във връзка с появата на турския посланик Сюлейман Гьокче в предизборен клип на една от партиите, които ще се явят на предстоящия вот.
 
Анадолската агенция за България: Бивша османска територия

Привикването на посланик Гьокче във външно министерство е един от механизмите за справяне с подобни ситуации", каза Герджиков, като заяви, че трябва да се направи всичко възможно за запазване на добросъседските отношения с Турция.

"Преди два дни беше привикан турският посланик Гьокче от заместник-министъра на външните работи, беше обърнато внимание. Това са важни неща, тъй като с Турция трябва да сме в добросъседски отношения и всякакви подобни опити за не съвсем коректно отношение в предизборния период не са добри. Силно се надявам да не се стига до крайни мерки, като скъсване на дипломатическите отношения. Това не може и не бива да го допускаме за две съседни страни. Така че няма да се стигне до там, силно се надявам", каза още служебният премиер.

МВнР привика турския посланик заради недопустима агитация за изборите (ВИДЕО)
 
Министър-председателят коментира и как върви подготовката за изборите:

"Подготовката върви системно - това е една от моите най-важни задачи. Мога да кажа, че има великолепен министър на вътрешните работи, а също така и министърът на отбраната, който пък отговаря за изборите. Създадена е организация", посочи той.
 
Сигнали за купуване на гласове обаче вече има, първите са от Северозападна България, има и такива от Югоизточна.

Мобилизирани са всички структури, включително ДАНС и другите силови ведомства, "за да се покаже решимост в борбата с купуването и продаването на гласове".

„Трябва да покажем решимост за справяне с това изключително грозно явление - българи да си продават гласовете за пари. Това е недопустимо за една европейска държава", посочи той.

Най-много заявления за гласуване в чужбина са подадени в Турция
 
По повод на смяна на директори на държавни болници, Герджиков каза, че "няма нищо политическо, тъй като ние не сме политическо правителство, но там, където заварваме недобри неща, се мъчим да намерим по-добрите кадрови решения. Никой не е абониран за директорски постове".

Служебният премиер е на двудневно посещение в Русе. Той ще разговаря днес с областния управител Стефко Бурджиев, ще има и работна среща с представителите на Районната избирателна комисия, с отговорните институции и с кметове на общини в областта по въпросите на подготовката на изборите.
 
По-късно ще се срещне с ректора на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, като един от поводите е разкриването на филиал на висшето училище във Видин. Герджиков ще участва тази вечер и в официалното откриване на международния фестивал "Мартенски музикални дни.
 
Програмата на премиера утре включва работна среща с представители на митницата и на регионалната дирекция "Гранична полиция", както и посещение на Басарбовския скален манастир.