България с остра реакция срещу турски политици, позволили си да агитират за конкретна партия, участник в изборите у нас. Турският посланик Сюлейман Гьокче е бил привикан във външното ни министерство след негова поява в предизборен клип на една от партиите, които ще се явят на предстоящия вот.
 
Най-много заявления за гласуване в чужбина са подадени в Турция

Изказванията на турския министър на труда и социалната сигурност Мехмет Мюеззиноглу са неприемливи, заявяват от Министерството на външните работи (МВнР).

На срещата си с посланик Гьокче зам.-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, .

"Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март, в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март, нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи.

Зам.-министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми", заявяват още от МВнР.

На 4 март информационната агенция СонДакика съобщи, че социалният министър на Турция призовава изселниците от България да не се отнасят небрежно към изборите на 26 март, а на всяка цена да отидат до урните и да подкрепят Обединение ДОСТ.